Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 31. srpna

Večerní zprávy 31. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:09 – Jeden mrtvý po útoku v Lyonu

Dva muži, jeden z nich ozbrojený nožem, odpoledne ve městě Villeurbanne u Lyonu zabili jednoho člověka, dalších devět lidí zranili, z toho tři vážně.

02:41 – Problematika týrání seniorů

Senioři se neumí bránit diskriminaci a týrání. Jen každý desátý důchodce dokáže aktivně čelit útokům, hlásí ministerstvo práce a sociálních věcí. K chování, kdy někdo zneužívá stáří oběti přitom dochází často jak ve veřejném prostoru, tak i v domácím prostředí. I to je téma, které chce ministerstvo pod vedením Jany Maláčové v pondělí předložit na vládě.

04:53 – Kontroverzní zakrytí Koněvovy sochy

Socha maršála Ivana Koněva v Praze 6 je jako magnet na vandaly. Radnice městské části ji v pátek nechala zakrýt, krátce na to však plachtu sundal známý aktivista. Zakrýtí se pak sice vrátilo na původní místo, hned v noci se ho ale snažili sundat další dva mladíci. Skončili v rukou policie. A tím to nekočí – dnes odpoledne strážníci zadrželi dalšího muže, který u plachty přeřezal pásky.

05:19 – Další protesty v ulicích Hongkongu

I přes zákaz znovu vyšli do ulic. V Hongkongu potřinácté protestovaly desítky tisíc lidí – a to přesto, že protivládní demonstraci organizátoři po zákazu odvolali. Policie demonstranty rozháněla vodními děly a slzným plynem. Lidé naopak házeli kameny a zápalné lahve. Podařilo se jim také dostat do komplexu sídla hongkongské vlády.

07:25 – Hurikán Dorian už je na čtvrtém stupni z pěti

Hurikán Dorian, ketrý míří k Floridě, znovu zesílil a přerostl už v extrémně nebezpečný. Na některých místech státu tak začnou zítra ráno povinné evakuace. Stále ale existuje naděje, že se hurikán těsně před Floridou stočí a vyhne se jí. Úřady nicméně už začaly rozdávat pytle s pískem a lidé nakupují balenou vodu i další zásoby. Prezident Trump kvůli hurikánu už v úterý vyhlásil stav nouze.

07:49 – Dva miliony Indů bez občanství

Indie uzavřela aktualizovaný seznam lidí s indickým občanstvím. Podle něj by úředníci měli občanství odebrat téměř dvěma milionům lidí. Jedná se hlavně o obyvatele státu Asam na severovýchodě Indie.

09:11 – Spor o bojová vozidla Perun

Kvůli údajnému nesplnění zkoušek vznikl v srpnu spor mezi ministerstvem obrany a českou firmou SVOS. Ta měla české armádě letos dodat čtyři bojová vozidla PERUN za skoro 100 milionů korun. Obrana ale od smlouvy náhle ustoupila.

11:26 – Jak by rostla zelenina na Marsu

Bazalka, ředkvičky nebo salát -Tým českých vědců pěstuje tyhle plodiny v laboratořích zemědělské univerzity tak, jako by rostly na Marsu. K životu nepotřebují půdu, stačí jim voda.

Reklama

Doporučované