Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 4. září

Vše, co potřebujete vědět večer 4. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:00 P. Zeman: V kauze premiéra ještě rozhodnuto není

Rozhodnuto není, zvolený postup není ničím novým – tak dnes reagoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na pondělní rozhodnutí Jaroslava Šarocha. Jeho návrh zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše teď dostal k posouzení nadřízený – a teprve ten rozhodne. Kritiku si ale Městské státní zastupitelství v Praze vysloužilo za komunikaci s veřejností. Podle Pavla Zemana nemělo zveřejňovat mezikroky, ale až závěrečné rozhodnutí.

3:10 Soud kvůli zdraví prezidenta

Miloš Zeman versus Svatopluk Bartík. Městský soud v Brně začal řešit žalobu prezidenta na bývalého radního městské části Brno-střed. Ten na Facebooku v roce 2017 napsal, že má Zeman rakovinu a zbývá mu několik měsíců života. Bartík se prezidentovi omluvil, ale ke smíru nedošlo. Zemanovo onemocnění proto nejspíš zpětně posoudí soudní znalec.

5:30 Šlachta odchází do civilu

Robert Šlachta, šéf pátrací sekce Generálního ředitelství cel, odchází do civilu. Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu důvody odchodu komentovat nechce do té doby, než ve služebním poměru skončí – s jeho pozicí v celní správě ale prý nesouvisí a vyloučil také to, že by se poté přesunul do soukromé sféry.

5:53 Budou maturity z matematiky?

Pro některé noční můra, pro jiné nejoblíbenější předmět. Řeč je o matematice. Ministerstvo školství nejdříve prosazovalo, aby z ní studenti povinně skládali maturitu. Potom otočilo – chce ještě počkat a nejdříve zlepšit výuku. Proti sobě si ale poštvalo některé ředitele i zástupce průmyslu. Jak spor dopadne? O tom se nejspíše rozhodne až ve Sněmovně.

8:07 Johnson: Vláda o brexitu jedná a jsou pokroky

Divoký brexit v ohrožení – britská Dolní sněmovna by měla ještě dnes ve zrychleném řízení rozhodnout o tom, zda přijme zákon zabraňující tvrdému brexitu. Akceptování návrhu je podmínkou Labouristické strany, aby vyvolání předčasných voleb podpořila. Ty se britský premiér Boris Johnson chystá vyhlásit v případě, že si poslanci projednávaný zákon odhlasují.

11:23 Soud: Rodina předaná Stasi odškodnění nedostane

Odškodnění za útok z bývalé NDR – okresní soud v Chebu dnes řešil první případ, kdy o rehabilitaci žádala celá čtyřčlenná rodina, která se před téměř čtyřiceti lety pokusila o útěk na Západ přes Československo. Kousek od hranice je ale zadrželi pohraničníci a předali Stasi. Rodiče šli do vězení a děti poslali do dětského domova. Přestože i státní zástupkyně navrhovala rehabilitaci, soud se rozhodl, že na rodině křivda spáchána nebyla, protože hranice překročila nelegálně.

12:30 Správkyně stáhla sporný návrh zákona

Konec hongkongských protestů? Správkyně autonomní oblasti Carrie Lamová se rozhodla stáhnout návrh kontroverzního zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Návrh vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace, při kterých byly tisíce lidí zraněny a zadrženy policií. Není přitom jasné, jestli budou dál pokračovat – postupně totiž přerostly v požadavky na obecnější demokratické reformy.

12:58 Zpráva OSN: Situace v Jemenu je kritická

Zhruba 80 procent populace Jemenu, tedy asi 24 milionů lidí, potřebuje humanitární pomoc – sužují je nemoci a hladomor způsobený občanskou válkou. Ta se táhne už čtyři roky – a to i kvůli západním velmocem. Tvrdí to nová zpráva OSN.

14:50 Zasaďte si svůj strom

Den za obnovu lesa – tak se jmenuje projekt Lesů České republiky, který má pomoci s obnovou českých lesů nejen po kůrovcové kalamitě. 19. října se může zapojit každý, kdo si chce zasadit vlastní strom. Na zájemce budou čekat desetitisíce sazenic.

Reklama

Doporučované