Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 5. srpna

Večerní zprávy Televize Seznam v neděli 5. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

Spory kolem rozpočtu

Stát může v příštím roce vydělat víc peněz, než kolik předpokládá ministerstvo financí. Tvrdí to alespoň předseda ČSSD Jan Hamáček. Vládní koalice se teď dohaduje o rozpočet na příští rok. A zatímco ministerstvo financí nechce zvyšovat výdaje státu a s tím i zatěžovat rozpočet, ministři za sociální demokraty chtějí pro své rezorty víc peněz.

4:42 Tisíce lidí ve veřejných funkcích nepřiznaly majetek

Téměř čtyři tisíce komunálních politiků nepodaly majetkové přiznání a porušily tak zákon. Někteří tím dávají najevo nesouhlas se zákonem o střetu zájmů. Vadí jim hlavně to, že informace z přiznání jsou na internetu dostupné pro všechny a k nahlédnutí není třeba žádná formální žádost. Hovoří proto o „majetkovém striptízu" před sousedy, kteří zejména v malých obcích, kde si politici ve funkci vydělají i jen tisíce ročně, škodí i jejich rodinným příslušníkům.

6:40 Advokátka v problémech

Dostal se do právního sporu, najal si advokátku a prohrál – situace, která se nijak nevymyká typickému průběhu soudních řízení. Jenže Seznam teď našel případ, kdy se advokátka případu vůbec nevěnovala, nechodila k soudu a nakonec zfalšovala rozsudek.

9:43 Napětí v Hongkongu stoupá

Protivládní stávka a další protesty – tak dnes vypadal Hongkong. Po dvou týdnech také vystoupila správkyně autonomní oblasti Carrie Lamová – a prohlásila, že vláda bude při nastolení pořádku jednat rozhodně a že nehodlá podávat demisi, kterou demonstranti mimo jiné požadují.

10:52 Trump: Za útoky může psychika, ne zbraně

Amerika má za sebou náročný týden – při střelbách ve čtyřech státech přišlo o život 33 lidí a dalších víc než osm desítek bylo zraněno. Skoro ve všech případech byl útočníkem mladý muž světlé pleti. Z několika stran se teď ozvýají hlasy, že velký podíl viny nese prezident Donald Trump, který svou politickou rétorikou přispívá k větší xenofobii ve společnosti.

13:48 Klimatické změny a vymírání druhů

Zvířata se nedokážou dostatečně rychle přizpůsobit klimatickým změnám a řadě druhů proto hrozí vyhynutí – k takovému závěru dospěla nedávno zveřejněná mezinárodní zoologická studie. Na jejím vypracování se podíleli i Češi.

Reklama

Související témata:

Doporučované