Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 6. srpna

Večerní zprávy Televize Seznam v neděli 6. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:40 – Seznam získal kompletní dokumenty ke 100milionové dotaci pro pekárnu Penam. Ta patří do holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše. Podle auditorů Evropské komise neměla na peníze nárok. Penam v žádosti o dotaci například sliboval jedinečnou technologii a chutnější toustový chleba. Podle auditu ale o žádnou novinku nejde.

03:05 – Diskriminace českých rodičů pracujících v Rakousku pokračuje. V sousední zemi totiž při vyplácení přídavků na děti rozlišují, jestli jde o domácí zaměstnance nebo cizince, jejichž děti v zemi trvale nežijí. Čechům kvůli tomu vyplácí nižší dávky. Evropská komise chce celou záležitost hnát před Evropský soudní dvůr.

05:20 – Z návrhu zákona o lobbování vypadl prezident – vláda ho podle aktuálního znění nakonec vyškrtla. Nebude tak na seznamu lidí, kteří by měli své kontakty s lobbisty hlásit. Lobbování teď v Česku nemá žádná pravidla a cílem předlohy je zabránit klientelismu a zvýhodňování při tvorbě legislativy. Piráti se ale ve Sněmovně ještě pokusí zákon změnit.

06:05 – Demonstrace proti prezidentovi – na pražském Hradčanském náměstí proběhla demonstrace proti Miloši Zemanovi. Pořádala ji Iniciativa na obranu demokracie „Masaryk“ a Seznam byl u toho.

06:40 – Boj o rozpočtové miliardy – konkrétně o odhad příjmů ve státním rozpočtu. To je nejnovější svár ve vládní koalici. Podle Jana Hamáčka je výhled, který připravilo Ministerstvo financí příliš konzervativní. Odhad přitom hraje naprosto klíčovou roli. Stát podle něj plánuje své útraty a tak ví, jestli a jaký vznikne schodek státního rozpočtu.

08:35 – Brutalita, se kterou policie zasahovala na sobotním protestu v Moskvě, ještě dnes rezonuje ruskou společností. A navzdory tomu, že za poslední dva týdny policisté zadrželi přes dva tisíce demonstrantů, se lidé za několik dní chystají do ulic vyrazit znovu.

10:35 – Brexit bez dohody – podle Bruselu fakt, se kterým počítá britský premiér Boris Johnson. Podle unijních diplomatů tomu nasvědčuje jeho odmítavý postoj ke kompromisům. Hlavní problém stále představuje takzvaná irská pojistka. Johnson požaduje vyškrtnutí tohoto „nedemokratického uzávěru”. S tím ale Unie nesouhlasí. Johnsonův kabinet sice tvrzení o divokém brexitu popřel, slibované řešení problému však stále není na stole. I v případě, že by se EU vzdala irské pojistky, neexistuje zatím žádná alternativa.

11:10 – Výstavba rodinných domů podraží – už příští rok totiž začnou platit nová, přísnější pravidla, podle kterých musí mít domy nižší energetickou spotřebu – a to zhruba o pětinu. To zvedne ceny až o statisíce.

Reklama

Doporučované