Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 6. září

Večerní zprávy 6. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zprávy 6. září 2019.

Článek

01:07 – Ústavní žaloba na Zemana

Ústavně-právní výbor projednal návrh senátorské žaloby na prezidenta kvůli hrubému porušení Ústavy. Stanovisko ale nepřinesl. Poslanci se dohodli, že debaty o žalobě nechají až na plénum Sněmovny. Na něm budou diskutovat o tom, jestli ji pošlou k Ústavnímu soudu.

03:21 – Merkelová v Číně

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Peking k nenásilnému řešení hongkongských protestů. Do země dorazila už podvanácté v roli šéfky spolkové vlády. Je prvním západním státníkem, který od vypuknutí nepokojů do Číny přijel.

06:20 – Zeman o Babišově stíhání

Prezident Miloš Zeman v TV Barrandov naznačil, že by mohl zasáhnout do kauzy Čapí hnízdo. V tomto případě je z dotačního podvodu obviněn premiér Andrej Babiš, členové jeho rodiny a bývalí spolupracovníci z Agrofertu. K pravomocem prezidenta patří, že může zastavit trestní stíhání. K tomu je však nutný podpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena kabinetu. Jaký tedy bude prezidentův další postup, okomentoval pro Seznam mluvčí Jiří Ovčáček.

07:34 – Babiš se má omluvit

Kvůli výroku o zaplacených demonstrantech se má premiér Andrej Babiš omluvit, rozhodl Okresní soud Praha-západ. Žalobu na ochranu osobnosti podala demonstrantka Jana Filipová, které vadila slova premiéra o tom, že lidé za účast na protestech dostávali peníze. Soud rozhodl zatím nepravomocně a premiér už vzkázal, že se odvolá.

09:54 – Vlak narazil v Praze do kamionu

Další nehoda na přejezdu mezi sklopenými závorami. V pražské Uhříněvsi se srazil vlak s kamionem. Při havárii se lehce zranilo 8 lidí. Řidič nákladního auta vjel na přejezd i přes výstražná světla. Podle Drážní inspekce tam stál víc než dvě minuty před nehodou. Vlak poté vykolejil, v tu chvíli v něm cestovalo zhruba 220 lidí. Celková odhadovaná škoda přesahuje 35 milionů korun.

11:01 – Zemřel exprezident Zimbabwe Mugabe

Zemřel bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Někdejšímu autoritářskému vládci bylo 95 let. O prezidentské křeslo ale přišel teprve před dvěma lety, kdy proti němu kromě obyvatel povstala i armáda. Země se dosud nevzpamatovala z krize.

14:03 – Vyšetřování letu Smartwings

Společnost Smartwings předala Úřadu pro civilní letectví všechny požadované dokumenty. Vysvětluje v nich jednání svých pilotů, kteří letěli z Řecka do Prahy jen s jedním funkčním motorem. Dneškem vypršel termín, který úřad aerolinkám pro dodání materiálů dal.

14:56 – Bilance hurikánu Dorian

Bahamy se vzpamatovávají z hurikánu Dorian. První statistiky hovoří o třiceti obětech, úřady ale předpokládají, že ztráty budou ještě vyšší. Těm, kteří přežili, chybí hlavně potraviny. Bouře zeslábla a přesunula se k východnímu pobřeží Spojených států.

Reklama

Doporučované