Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 7. září

Večerní zprávy 7. září 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:16 – Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou

Nadějný krok, na který svět čekal několik dní. V sobotu došlo k výměně ruských a ukrajinských vězňů. Prezidenti obou zemí, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj, se dohodli na počtu 35 vězňů za každou zemi. Na svobodu se tak dostal například ukrajinský režisér Oleh Sencov, kterého v Rusku poslali na 20 let za mříže. Nemělo by jít o poslední výměnu zajatců, zřejmě dojde ještě k dalším.

04:03 – Kauza Koněvova socha

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij v pátek přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře k nacistickému funkcionáři. Kritizoval ho za postoj k soše ruského vojenského velitele Ivana Koněva.

06:23 – Moskva se chystá na očekávané volby

Rusko se chystá na zítřejší komunální volby. Mezi 19 kraji a oblastmi vyvolává největší rozruch Moskva. Volební kampaň se tam neobešla bez desítek tisíc demonstrujících. Protestovali proti rozhodnutí úřadů, které z voleb vyřadily známé opozičníky. V Moskvě bude volit sedm milionů lidí, včetně opozičního politika Ilji Jašina. Toho dnes po sérii 4 desetidenních trestů propustili z vězení bez opětovného zatčení. Za mřížemi byl za nepovolené demonstrace.

07:11 – Počet mrtvých po hurikánu Dorian roste

Stovky, možná i tisíce lidí stále pohřešují na Bahamách po řádění hurikánu Dorian. Úřady v současné chvíli hlásí 43 mrtvých, jejich počet ale poroste. Pátrání ztěžují škody napáchané hurikánem pátého stupně – celé čtvrti jsou v troskách, řada oblastí je zatopených, v provozu není přistávací dráha letiště ani nemocnice. Kvůli kontaminované vodě navíc panují obavy z průjmových a dalších onemocnění. Podle OSN pomoc naléhavě potřebuje asi 70 tisíc lidí.

07:44 – Bříza jako záchrana po kůrovci?

Bříza jako spása po holých místech napáchaných kůrovcem. Podobné holiny vznikly i v 70. a 80. letech po tzv. imisní kalamitě, především v Krušných horách a v Českém středohoří. Na těchto místech dokázala přežít bříza, která umí připravit půdu i pro další stromy, jež by se na pasekách samy neudržely.

10:02 – Indové ztratili nad Měsícem kontakt se sondou

Indický modul na povrch Měsíce zřejmě nedosedl. Indické kosmické středisko mělo v plánu, že modul Vikram přistane na jižním pólu, ztratilo s ním ale dva kilometry nad povrchem kontakt. Co se s ním stalo, právě odborníci zjišťují. Sonda Čandrájan-2 měla na místě, kde zatím nikdo nepřistál, odebrat a analyzovat chemické vzorky. Vědci chtěli ověřit, jestli se v kráterech nachází až 100 milionů tun vody. Měsíc by tak mohl v budoucnu sloužit jako zastávka při dalekých cestách do vesmíru, třeba při lidské misi na Mars.

10:45 – Spor o směrnici EU o autorském právu

Piráti nesouhlasí se směrnicí Evropské unie o autorském právu. Jde o sporný článek 17. Chtějí, aby se Česká republika připojila k Polsku. To kvůli směrnici podalo žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie. Vyzývají premiéra a ministry, aby je podpořili. Premiér Babiš by se k žalobě podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského měl vyjádřit příští týden.

12:26 – Vedralová o podezřelé diplomové práci

Podezření na plagiátorství diplomové práce. Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová odmítá, že by byly její práce, nebo jejich části, převzaté. Shody přitom vykazuje několik týdnů starý posudek. Vedralová i přesto působí na postu koordinátorky dál. V loňském roce krátce po jmenování vlády Andreje Babiše kvůli stejnému problému rezignovali ministři Taťána Malá a Petr Krčál. Koordinátorky Vedralové se na práci ptala kolegyně Nikola Zwrtková.

13:38 – Rakoviny a cukrovky je 2× více než v roce 1989

Dvojnásobný počet nemocných rakovinou a cukrovkou ve srovnání s rokem 1989. Před třiceti lety bylo na 100 tisíc obyvatel asi 4,5 tisíce nemocných s cukrovkou, dnes je takových lidí přes 8 tisíc. Z jednadevadesáti procent jde o diabetes 2. typu, za kterým stojí špatný životní styl. Nejčastějšími příčinami úmrtí jsou nemoci srdce a cév stejně jako před 30 lety. Druhou nejčastější příčinou je rakovina, předloni jí onemocnělo 900 lidí na 100 tisíc obyvatel. Za růst počtu případů může i lepší medicína, kdy dochází k častějšímu odhalení nemoci, ale také zhoršující se životní prostředí.

Reklama

Doporučované