Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 8. července

Večerní zprávy s datem 8. července.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:59 – Finanční správa prohrává soudy

Finanční správa prohrála u soudů zhruba 30 procent případů, které se tam dostaly. Roste tak počet podnikatelů, kteří se úspěšně brání proti rozhodnutí tohoto úřadu a nejde přitom o drobné. Výhry před soudem se týkají sporů za více než 3 miliardy korun. Jde o případy, kdy mají kontroloři podezření na krácení daní.

03:32 – Vracení přidělených dotací

Agrofert dál čerpá dotace. Ministerstvo průmyslu mu je totiž proplácí, a to navzdory probíhajícímu řízení Evropské komise. Navíc při pohledu do minulosti je patrné, jak náročné je vymoci zpět peníze, které už jednou stát vyplatil.

05:55 – Potrestaní kněží se vrací do služby

Zjednejte nápravu nemorální praxe, vyzývá bývalý církevní soudce Jan Rozek české biskupy. Naráží tak na stav, kdy se lidé odsouzení za sexuální zneužívání vrací do duchovní služby. Rozkův požadavek měli biskupové projednávat už na konci minulého týdne. Církev to ale odmítá komentovat.

08:12 – Sucho ohrožuje i Krkonoše

Výrazné ohrožení nejvyšších českých hor, klimatická změna totiž během následujících deseti let nejspíš zasáhne i krkonošskou tundru, ze které mohou zmizet ty nejstarší lesy. Už nyní sledují správci parku, jak na začátku prázdniny pomalu vysychají krkonošská rašeliniště. Přitom právě dnes varovali odborníci, že extrémní sucho zasáhne celé Česko.

10:53 – Suché stromy na infračervených snímcích

Pomocí leteckého snímkování lze ze vzdálenosti zhruba dvou kilometrů nad zemí odhalit jednotlivé suché stromy. Citlivé infračervené snímky totiž umí poznat nedostatek chlorofylu.

12:41 – Řecké volby ovládla opozice

Návrat od populismu k tradiční politice, tak popisují výsledek řeckých voleb odborníci. V tamních předčasných volbách totiž zvítězila opoziční konzervativní strana Nová demokracie získala téměř 40 procent hlasů. Jako poražený tak skončil současný premiér Alexis Tsipras a jeho SYRIZA přišla ve srovnání s předchozími volbami o téměř 4 procenta voličů. Pro Tsiprase jde o další prohru. Už před několika týdny totiž jeho vládní politika nedokázala uspět u místních a evropských voleb. Podle řeckých médií za to mohou hlavně nesplněné sociální sliby z období ekonomické krize.

13:30 – Nechuť proti Staňkovi v ČSSD roste

Zůstat, nebo odejít? Na tuto otázku budou sociální demokraté odpovídat příští pondělí odpoledne. Mimořádné zasedání předsednictva už svolal šéf ČSSD Jan Hamáček. Reaguje tak na průtahy v odvolání ministra kultury Antonína Staňka. Hnutí ANO chce vládu udržet – premiér Andrej Babiš zřejmě i proto ve čtvrtek odpoledne znovu míří do Lán za prezidentem.

Reklama

Doporučované