Hlavní obsah

Vše o keto dietě. Je zdravá a jak funguje?

Vše o keto dietě s výživovým poradcem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Keto dieta je způsob, jak zaručeně a rychle shodit nadměrná kila. Člověk, který se dostane do takzvaného stavu ketózy, hubne. Mizí podkožní, ale i viscerální, tedy vnitřní tuk. Podle odborníků ale není dieta pro každého a má i určitá rizika.

Článek

Keto dieta je odvozena od názvu ketóza. „To je stav, kdy jako preferenční palivo v organismu se nebudou využívat sacharidy a glukóza, ale vlastně po jejím vyčerpání se začnou používat tuky,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána.

Do ketózy se nemusíme dostat jen cílenou dietou, ale také přes extrémní sport nebo dokonce během nemoci. A jak poznáme, že jsme se dostali do ketózy? „Člověk, který na to není zvyklý, se může cítit zpočátku unavený. Můžou být migrény, slabost až lenost, kdy se vám nechce fungovat,“ říká Vrána. Obykle si člověk na tento stav zvyká čtyři až pět dnů, někdy ale třeba i čtyři týdny.

V případě, že chystáte zkusit tímto způsobem začít hubnout, raději se obraťte na odborníky. Je totiž důležité znát na začátku svůj zdravotní stav. Keto dieta není určená pro každého. Do ketózy by se neměli snažit dostat lidé, kteří mají onemocnění trávicího traktu. Ale také pozor na poruchy související s metabolismem tuků. Rozhodující může být také počáteční váha.

Kdo další by se měl dietě vyvarovat? Co jíst a co vše se vlastně děje s naším tělem během ketózy, se dozvíte v rozhovoru nad článkem. Ten je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované