Hlavní obsah

Na cizím neštěstí nevyděláváme. Velká pětka odmítla Písaříkovo nařčení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík.

Reklama

Podnikatel Jiří Písařík, majitel končícího dodavatele energií Bohemia Energy, vysvětloval okolnosti konce jeho firmy. Podle něj dodavatelé poslední instance zneužili svého postavení. Ti jeho slova odmítají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík v pondělí poprvé veřejně vystoupil k případu své končící společnosti. Na tiskové konferenci tvrdil, že vinu za situaci jeho bývalých klientů nesou banky: neposkytly slíbený úvěr. Dále kritizoval Energetický regulační úřad, který podle něj nekontroluje podmínky ostatních dodavatelů energií a nařknul i samotné dodavatele poslední instance (DPI), kteří ze zákona převzali jeho bývalé zákazníky.

Písařík se kriticky vyjádřil především k cenám náhradních dodavatelů, které jsou mnohonásobně vyšší, než na co byli klienti Bohemia Energy zvyklí.

Naše ceny v DPI jsou přesně dle legislativy a kontrolovány Energetickým regulačním úřadem.
Roman Gazdík, mluvčí ČEZ

Podle Písaříka společnost nečekala, jak velkým potížím budou její bývalí zákazníci po ukončení dodávek čelit. „Musím říct, že dodnes jsme z toho v šoku. To, jakým způsobem, asi to tak musím říct, zneužili DPI ten institut, jak se k zákazníkům zachovali, to nemá obdoby. To, že zákazníci budou platit desetitisícové zálohy, jsme si nedokázali ani v nejhorším snu představit,“ uvedl na tiskové konferenci majitel Bohemia Energy.

Dodavatelé poslední instance, kterými jsou v případě dodávek elektřiny společnosti ČEZ Prodej, PRE a E.ON a pro dodávky plynu innogy, Pražská plynárenská a E.ON podle svých vyjádření ale jen postupují v souladu s platnou legislativou. „Naše ceny v DPI jsou přesně dle legislativy a kontrolovány Energetickým regulačním úřadem,“ reagoval na Písaříkovo tvrzení například mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Společnost E.ON Energie tvrzení Bohemia Energy o tom, že by zneužívala postavení dodavatele poslední instance, také odmítá. „Od začátku jasně a transparentně komunikujeme, jak vypočítáváme cenu za energie pro klienty v režimu DPI, navíc cena DPI podléhá kontrole ze strany regulátora a může obsahovat jen jasně vymezené položky a náklady,“ uvedla za E.ON mluvčí Martina Slavíková.

Mnohonásobně více nyní na zálohách zaplatí také odběratelé plynu. „Dodáváme za ceny, které odpovídají nákupním cenám na velkoobchodních trzích, které ve chvíli, kdy Bohemia Energy ukončila dodávky, byly na letošních maximech. Ceny zemního plynu byly v říjnu čtyřnásobné oproti lednu letošního roku,“ uvedl mluvčí innogy Martin Chalupský.

Ceníky DPI se odvíjejí od velkoobchodních cen elektřiny a plynu, protože pro své zákazníky nakupují na aktuálním trhu. Ceny těchto komodit na burze však letos dosahují rekordních výšek.

„Tato firma smlouvy vypověděla v nejhorší možný okamžik – tedy v době extrémně vysokých cen energií a před topnou sezonou. Nechala své zákazníky na holičkách a nyní kritizuje to, že všichni ostatní dělají, co mohou, aby se o ně postarali,“ dodal Gazdík.

Cena v režimu DPI má kromě samotné ceny komodity i ekonomicky oprávněné náklady. Ceny v rámci ceníků DPI jsou z hlediska metodiky jejich stanovení pod kontrolou ERÚ a tímto orgánem i odsouhlaseny.
Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské

Kromě poplatků za distribuci a dalších běžných nákladů si ale náhradní dodavatelé účtují i částku za nezbytnou administrativu, která je s přechodem zákazníka spojena.

„Cena v režimu DPI má kromě samotné ceny komodity i ekonomicky oprávněné náklady. Ceny v rámci ceníků DPI jsou z hlediska metodiky jejich stanovení pod kontrolou ERÚ a tímto orgánem i odsouhlaseny,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Pražská energetika (PRE) se k tvrzení majitele Bohemia Energy odmítla vyjádřit.

„To, co DPI provedlo, a to, k čemu je institut DPI určen, to znamená, aby jen zákazník překlenul nějaké minimální období, našel si nového dodavatele a ten obchodník v DPI mu dodal z logiky věci za nákladovou cenu, nerejžoval, nevydělával na tom dodatečné peníze, to se tady bohužel naprosto minulo,“ uvedl Písařík. „Jak je možné, že si z cela bez problému účtují zisk, který z logiky věci institut DPI mít prostě nemá?“

Dodavatelé však odmítají, že by ze současné situace generovali nadbytečný zisk. „Režim DPI funguje dle zákona a my se musíme o tyto zákazníky postarat. Zisk na těchto zákaznících nemáme,“ uvedl Gazdík.

Dodatečný zisk si údajně neúčtují ani náhradní dodavatelé plynu. „Ceny kalkulujeme férově podle aktuálního vývoje na evropských trzích a od počátku režimu DPI jsme je už několikrát snížili, protože v posledních týdnech cena mírně klesala,“ říká Chalupský.

„V tuto chvíli dodavatelům DPI nikdo podmínky nediktuje,“ řekl Písařík na tiskové konferenci. Podle Energetického regulačního úřadu je ale stanovená cena věcně usměrňovaná a skutečně nákladová.

„Jde o bohapusté odvádění pozornosti a neuznání vlastní viny,“ řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort, podle kterého je vina za současnou situaci na straně vedení Bohemia Energy, nikoli na straně regulátora.

Ještě před Bohemia Energy ukončila dodávky její dceřiná firma na Slovenku Slovakia Energy. Písařík na konferenci srovnával situaci ohledně dodavatelů poslední instance u nás a u sousedů, kteří podle něj zvládli situaci lépe a také lidem nenabízí tak vysoké ceny. „Na Slovensku funguje zcela jiný zákonný rámec a princip regulace. Slovenská republika používá dotované ceny,“ vysvětlil ale situaci Kebort.

13. října oznámila Bohemia Energy konec činnosti a dodávek elektřiny a plynu. Přes 900 tisíc odběratelů tak skončilo u dodavatelů poslední instance. Od té doby mají šest měsíců na to, aby si našli dodavatele nového.

Reklama

Doporučované