Hlavní obsah

Vše v pořádku – kraj prověřil smlouvy na „analýzy hudebních festivalů“. Komu šly miliony, ale neřešil

Foto: Vojtěch Blažek

Kraj hejtmanky Pokorné Jermanové předložil závěry prověřování, jak byli na krajském úřadu zaměstnáváni externisté.

Reklama

Audit, jak Středočeský kraj utrácel miliony za externí smlouvy, má čtyři stránky. Vůbec neřeší, proč a komu úřad platil za „monitoring hudebních festivalů“ nebo „poskytování zpětné vazby“.

Článek

Třetího dubna tohoto roku svolali středočeští radní za ANO novináře, aby jim oznámili: krajský úřad nechá prověřit všechny podezřelé smlouvy s externími zaměstnanci.

Odehrálo se to týden poté, co Seznam zveřejnil, že v roce 2017 Středočeský kraj platil anonymním externistům desítky tisíc měsíčně – například za „analýzy hudebních festivalů“, za „poskytování zpětné vazby“, za přehledy „vánočních zvyků“ nebo za neurčité administrativní práce a monitoringy médií.

Interní auditoři úřadu nyní předali závěrečnou zprávu z kontroly. Zní: Vše bylo v pořádku, nikdo nic neporušil.

Zprávu o čtyřech stranách (z nichž dvě tvoří úvodní hlavička a přehled základních informací o prověrce) Seznam získal. Plyne z nich, že auditoři úřadu se vůbec nezabývali podstatou kauzy. Tedy tím, proč kraj utratil za tyto práce celkově pět milionů, co najatí lidé udělali a jak kvalitně. A ani tím, kdo vlastně externisté jsou.

Auditoři prověřovali pouze „procesy“. To znamená, zda přibližně 30 smluv úřad uzavřel podle zákona a vnitřních předpisů.

„Proces při využívání externích zaměstnanců formou DPČ a DPP při plnění pracovních úkolů pro Středočeský kraj probíhá v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb. zákoník práce a Pokynem ředitele Krajského úřadu Středočeského kraje č. 10/2018 pro personální práci,“ zní závěr auditorů.

Auditoři pouze konstatují, co je potřeba k tomu, aby mohl úřad – podle vlastních pravidel – zaměstnat někoho takzvaně „na dohodu“. Například že se musí řádně odůvodnit, proč je nutné takového pracovníka přijmout. A pak kontrolovat, jestli se v souvislosti s takovým zaměstnancem vyplňují řádně všechny dokumenty.

„Audit vlastně neříká vůbec nic. Já chci vědět, komu se za tyto práce zaplatilo a jestli byly vůbec potřeba,“ reagoval Martin Macháček, člen kontrolního výboru za opoziční hnutí STAN.

Martin Macháček žádá tyhle informace z pozice zastupitele, avšak nedostal je. „Jsem připravený to řešit až u soudu,“ říká zastupitel.

Foto: Vojtěch Blažek

Výkaz práce jednoho z pracovníků.

V dokumentu se auditoři jen lehce dotkli toho, proč se vlastně smlouvami zabývají. „V současnosti bylo vyhodnoceno jako jedno z největších rizik poškození dobrého jména Středočeského kraje,“ podotkli.

Seznam v dubnu zveřejnil přehledy uzavřených smluv a výkazů práce těchto externistů, které si najala přímo kancelář spadající pod hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Jména pracovníků byla v dokumentech začerněna, zbyla pouze jejich osobní čísla. I tak šlo však z dokumentů například vyčíst, že zaměstnanec číslo 5676, vykazoval „analytickou činnost“, „PR výstupy“, „analytiku“ nebo „government relations“. Za 30 tisíc měsíčně.

Mezi smlouvami je i vytváření „koncepčních a analytických materiálů“ a dalších činností za 75 tisíc měsíčně, jiný zaměstnanec bral 44 tisíc za spravování sociálních sítí a vytváření foto a videoobsahu. Další mimo jiné sepisoval PR analýzy za 30 tisíc.

V přehledu se objevuje také úředník monitorující časopisy středočeských spolků s odměnou 20 tisíc měsíčně. Skoro žádné takové časopisy však neexistují.

Nebo už zmíněný pracovník pro sledování hudebních festivalů. V přehledu smluv má jako předmět činnosti „vyhodnocování akcí KÚ/CR, podpora při organizaci společenských akcí a eventů, příprava a realizace komunikačních strategií, analýza dopadů PR akcí, monitoring činností ostatních krajů“. S odměnou 45 tisíc měsíčně.

Navíc tyto smlouvy byly podepsány jako dohoda o pracovní činnosti. Což je fakticky poloviční úvazek, maximálně 20 hodin práce týdně.

Středočeský kraj dlouhodobě nechce odtajnit jména pracovníků ani to, co vytvořili. V prvním případě vedení kraje říká, že chrání jejich soukromí a že nedali se zveřejněním souhlas. Když pak Seznam žádal podle informačního zákona o poskytnutí vytvořených analýz a monitoringů, úřad odpověděl, že ani ty nevydá. A argumentací, že spadají pod autorský zákon a jsou výsledkem „dlouhodobé, náročné a složité tvůrčí činnosti“.

Radní za ANO vysvětlují podezřelé smlouvy na Středočeském kraji.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Radní Gabriel Kovács (ANO) už dříve řekl, že si kraj najímal externisty i proto, že mu v roce 2017 odešlo hodně zaměstnanců. Podle Kovácse pracovali například na knize, která vznikla ke 100. výročí založení republiky. Kovacs také řekl, že se ohledně výdajů na externisty „odmítá hrabat v drobnostech“.

V květnu pak dostala hejtmanka Jermanová Pokorná v rozhovoru pro Český rozhlas otázku, co tedy přesně vykonal pracovník najatý na soupis vánočních zvyků. „Opravdu si myslíte, že hejtman někde v regionu ví, kolik, co jednotlivý externista zpracoval? Jednotlivě a proč to dělal? Proč zrovna a v jakém komplexu?“ reagovala hejtmanka.

Poté, co Seznam vyšel s prvními zjištěními kolem smluv, Jermanová Pokorná sepsala prohlášení, že jde politický útok – stejně jako dřívější případ, kdy Seznam zmapoval, že hejtmanka dala k dispozici služební Škodu Superb manželovi, kadeřníkovi Jakubu Pokornému z Benešova.

„Žádný z těchto případů se nijak netýká kvality života našich obyvatel,“ napsala.

Podle hejtmanky jde o kauzy „uměle vytvořené opozicí ve spolupráci s opozičními médii.

Reklama

Doporučované