Hlavní obsah

Vše vyzrazeno, Pelta v odposleších odhalil tajemství Křetínského tašky

Foto: Profimedia.cz

Píše se září 2012. Majitel Sparty Daniel Křetínský míří do budovy Fotbalové asociace ČR, aby tehdejšího předsedu asociace Miroslava Peltu informoval o zákulisních intrikách a špinavostech. Důkazy o nich měl mít v černé tašce.

Reklama

Manévr se spuštěním aféry Křetínského černé tašky, který si kladl za cíl zastrašit rozhodčí a Viktorii Plzeň, vymyslel v roce 2012 spolu s majitelem Sparty tehdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Chlubil se tím v odposleších.

Článek

Možná si to ještě vybavíte. Na kalendáři visel lístek s datem 18. září 2012, když Daniel Křetínský, majitel Sparty, vstoupil pevným krokem do budovy fotbalové asociace. V ruce nesl černou koženou kabelu a sledovalo jej hejno novinářů, jež dostalo echo, že se onoho dopoledne bude dít na Strahově něco mimořádného.

Všichni měli ještě v hlavách zápas Plzeň-Sparta, který se hrál krátce předtím. Domácí vyhráli 1:0 z chybně nařízené penalty po pádu domácího hráče Davida Limberského. A celkově se Sparta cítila výkonem rozhodčího Radka Matějka výrazně poškozena.

Když tedy Křetínský zhruba po půlhodině vycházel z budovy FAČR zase ven, čekali všichni, že bude reagovat na tento zápas. Ovšem jeho sdělení bylo širší:

„Přijel jsem pana Peltu informovat o mimořádných obavách Sparty z posledního vývoje českého fotbalového prostředí, konkrétně oblasti profi-soutěží. Předložil jsem mu konkrétní důkazy. Máme velmi znepokojující informace, které se obecně týkají oblasti řízení zápasů. Negativní trendy v poslední době mimořádně zesílily.“

Chvíli po Křetínském pak mezi novináře dorazil Miroslav Pelta, tehdy předseda FAČR. „Pan Křetínský mě včera požádal o schůzku a dnes mi předložil dokumenty, z jejichž obsahu jsem zdrcen. Ty informace se jeví jako věrohodné a jsou vážné, určitě to budeme řešit,“ cedil Pelta mezi zuby. Pleť měl zsinalou a tvářil se, jako že se blíží konec světa.

Podle nových skutečností, které teď vyplynuly na povrch, bylo ale tohle všechno jen důmyslným divadelním představením, které tehdy spolu pánové Pelta a Křetínský vymysleli a také společně sehráli.

Rozhodčí už pak nechtěli jít ani na kafe

Pokud lze tedy Miroslavu Peltovi věřit v tom, co o necelých pět let později opakovaně vyprávěl Simoně Kratochvílové, tehdejší náměstkyni ministryně školství. Když spolu řešili, jak rozdělit dotace do sportu, nahrávala je policejní technika. A právě v souvislosti s dotacemi byli v roce 2017 obviněni a letos obžalováni z několika trestných činů.

Právě v textu obžaloby, do níž redakce Seznam Zprávy měla možnost nahlédnout, se v parafrázovaném znění objevily i výroky Miroslava Pelty, vážící se k tematice Křetínského tašky.

Policejní odposlechy, jež byly umístěny v pražském bytě na Senovážném náměstí, který Pelta náměstkyni Kratochvílové platil, zachytily 24. ledna 2017 v 11:57 Peltovu úvahu o pražském politikovi Karlu Březinovi.

Pelta Kratochvílové vysvětloval, že Březinovi musí věřit, že je to starý praktik, že je samozřejmě jako oni všichni „vychc.nej“, ale nikoho neprodá. Pelta se s ním srovnává v tom smyslu, že on taky nikdy nikoho nepodrazil, že je loajální, ale že ho „nikdo neumí“ a že je neřízená střela, což dokládá slovy, že vymyslel „Křetínského tašku“.

Pelta se chlubí, jak na to všichni skočili, včetně policistů, a tím pádem celá věc zafungovala a rozhodčí pak už podle Pelty nechtěli do konce sezony ani na kafe a pískali rovinu. Což prý byla jediná šance, aby Plzeň dala pokoj. Alespoň tedy podle Peltova odposlechu, který parafrázuje text obžaloby.

Téma o tašce bylo podle všeho Peltovo oblíbené, protože když ve stejném bytě 3. dubna 2017 v 8:02 řešila stejná dvojice pro změnu ministryni Kateřinu Valachovou, která pro podezření z nekalostí na úseku sportu zvažovala trestní oznámení, rozvinul Pelta úvahu, že udávání je charakterová vada, zatímco on naopak každému pomůže. Vyjádřil se, že Valachová neví, jak to funguje. Takovou věc si prý mohl podle Peltových slov mohl dovolit jen on sám s Křetínským, když vymysleli tašku, ve které nic nebylo.

Foto: Profimedia.cz

Ministryně Kateřina Valachová (vlevo) s Miroslavem Peltou a Karlem Březinou v roce 2016 při otevírání renovovaného stadionu Přátelství na Strahově

Redakce Seznam Zprávy nyní požádala o reakci na tyto citace, jak Miroslava Peltu, tak Daniela Křetínského. První z nich se omluvil. že nyní, v období, kdy ho čeká soud, nechce žádné staré záležitosti komentovat. Majitel Sparty na zaslaný dotaz nereagoval.

Odhalený komplot dvojice Pelta - Křetínský nechtěl nijak komentovat ani Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, nic o tom nevím. Máme teď všichni dost jiných starostí,“ poznamenal s odkazem na aktuální koronavirovou krizi.

Pověstná taška neobsahovala nic

Co vlastně z Peltových slov zachycených v textu obžaloby plyne? Novým zjištěním je přiznaná skutečnost, že měl celou šarádu z pozice tehdejšího šéfa českého fotbalu vymýšlet a organizovat, a to společně s Křetínským.

Že se v tašce samotné, kterou Křetínský dovezl na Strahov a Pelta následně předal policii, nevyskytovaly žádné usvědčující důkazy korupce či manipulací, se totiž provalilo poměrně brzy

„Jeho pověstná taška neobsahovala skutečně nic. Pan Křetínský předal pouze ústní informaci předsedovi fotbalové asociace, kde si postěžoval na to, že v posledním období má pocit, že čím dál tím více dochází k tendenčnímu řízení fotbalu,“ uvedl po několika týdnech vyšetřování tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Poznamenal, že dvě Křetínského návštěvy na policii, při kterých majitel Sparty podával vysvětlení, k ničemu dalšímu nevedly. Šéf Sparty nikdy žádnou nahrávku či jiný důkaz nepředložil. „Vždy hovořil jenom o svém podezření, že pravděpodobně něco není v pořádku,“ citovala média policejního důstojníka.

Celou kauzu si musíme časově zařadit do období, kdy v létě 2011 odstoupil z pozice předsedy FAČR Ivan Hašek. A v krátké éře bez předsedy padla komise rozhodčích vedená Luďkem Macelou. Vytvořena byla nová, pod vedením Dagmar Damkové. Záhy bylo zvoleno nové vedení českého fotbalu, předsedou se stal Miroslav Pelta, českým místopředsedou Roman Berbr, manžel Dagmar Damkové.

Paralelně s tím rostl v západních Čechách nový fotbalový fenomén. Péčí majitele klubu Miroslava Kříže, Haškova místopředsedy, se začal kádr Viktorie Plzeň intenzivně posilovat, do značné míry na dluh. Když posléze Kříž beze stopy zmizel, pověřili věřitelé řízením klubu Tomáše Paclíka. Ten posléze začal vystupovat jako vlastník klubu. A žal úspěchy.

Pod vedením progresivního trenéra Pavla Vrby Viktoria vítězila, v sezoně 2010/11 získala svůj první mistrovský titul, dostala se do Ligy mistrů, oddlužila se, ve spolupráci s městem postavila nový stadion.

Experti se v mnoha případech shodovali, že v řadě zápasů chybovali rozhodčí okatě právě ve prospěch Viktorie. Jak plyne z Peltových slov, akce s taškou měla vést k tomu, aby „Plzeň dala pokoj a rozhodčí pískali rovinu“.

Druhá fáze: případ Chřestýš

Po hereckém vystoupení dvojice Křetínský - Pelta na Strahově přišla o dva měsíce později druhá fáze operace. To když si v listopadu 2012 vzpomněli sudí Tomáš Adámek a Pavel Býma na to, že je v březnu téhož roku v Průhonicích údajně oslovil Martin Svoboda, přezdívaný ve fotbalovém zákulisí „Chřestýš“ s nabídkou 200 000 korun, pokud by Plzni pomohli k výhře v utkání v Jablonci. Ona vzpomínka obou moravských rozhodčích proběhla formou prohlášení, jež učinili ve stejné notářské kanceláři v Praze.

Jakkoli se dosud v oficiálních prohlášeních hovořilo o problémech s rozhodčími jen obecně, tento osten už ukazoval přímo na Viktorii Plzeň.

A ačkoli se k iniciaci akce Chřestýš Sparta nehlásila, majitel plzeňského klubu Tomáš Paclík už do Daniela Křetínského začal střílet ostrými slovy:

„Myslím, že by pan Božský měl přistát na zem, vystoupit z tryskáče a zpohlavkovat ty blby, co celou tu kauzu řídí, protože se ztrapnili ještě dřív, než jsem se začal bránit. Budu asi muset nechat panu Křetínskému postavit sochu, protože díky němu jsme se semkli. Nechám ji udělat ze sádry a vystavím si ji na záchodě.“

Příběh s Chřestýšem, Adámkem a Býmou dokráčel až k soudu, kde také rychle skončil, protože sudí před soudem odmítli vypovídat. A všichni zainteresovaní byli obžaloby zproštěni.

Nicméně jako svědek vystoupil u tohoto soudu i Daniel Křetínský, který byl vyzván, aby se ještě vyjádřil k příběhu o tašce.

„Měli jsme dlouhodobě pocit, že jsou zápasy ovlivňovány. Začali jsme se zabývat otázkou, proč se to děje, a začali jsme k tomu získávat informace. Získali jsme nepřímé výpovědi určitých osob, které nám vyprávěly o setkání s jinými osobami, a to v kontextu ovlivňování zápasů. K dispozici jsme měli jistý sumář informací a ten jsem předal panu Peltovi,“ uvedl u soudu boss Sparty. „Ty informace pocházely od rozhodčích a lidí z jejich okolí, padala tam slova o nátlaku a také o úplatcích,“ prohlásil majitel Sparty.

Foto: Profimedia.cz

Potkali se u soudu s "Chřestýšem". Zleva Miroslav Pelta, rozesmátý Daniel Křetínský, v pozadí Tomáš Paclík s advokátem

Spekulovalo se o tom, že Sparta disponovala nějakým důkazním materiálem, pořízeným detektivní kanceláří. Ale pak jej policii nevydala. V průběhu let to zmiňovalo i několik důvěryhodných zdrojů.

„Já osobně ve své moci jsem nikdy neměl žádné technické nosiče s důkazy, druhá věc je, že mi někdo něco takového nabízel,“ uvedl u soudu Křetínský.

I tady Křetínský potvrdil, že záměrem akce s taškou bylo, aby Plzeň přestali v ligových zápasech zvýhodňovat rozhodčí. „Schůzka s panem Peltou, to byla od nás kombinace předání informace a jakéhosi apelu. Zpětně si myslím, že jsme udělali dobře. Ta naše akce byla úspěšná, když se podíváte na statistiku, tak v zápasech Plzně se počet penalt nebo vyloučených hráčů soupeře snížil,“ poznamenal v červnu 2014 majitel Sparty.

Křetínský měl tehdy dobrou náladu, protože měsíc předtím zažila Sparta oslavy mistrovského titulu. V dalších pěti sezonách, které následovaly, už je nezopakovala. Třikrát triumfovala Viktoria Plzeň, dvakrát pražská Slavia.

Reklama

Doporučované