Hlavní obsah

Všech 30 milionů britských domácností by mohl pohánět mořský vítr

Ilustrační foto.

Reklama

Větrné elektrárny na moři mají budoucnost. Podle britského premiéra Borise Johnsona má větrná energie schopnost odpoutat zemi od fosilních paliv. Nebude to zadarmo, ale experti věří, že tato investice se vyplatí.

Článek

Britský předseda vlády Boris Johnson se minulý týden zavázal, že Spojené království bude za deset let vyrábět tolik elektřiny z větrné energie na moři, aby poháněla všechny domácnosti ve Velké Británii.

Vláda Spojeného království také představila nový cíl pro plovoucí mořské elektrárny: měly by dodávat 1 gigawatt energie do roku 2030. To je zhruba 15krát více, než tento typ větrníků v současné době generuje po celém světě. Vláda slíbila 160 milionů liber (4,7 miliardy korun) na modernizaci portů a infrastruktury.

Zelenější Británie

Británie se musí „znovu vybudovat zelenější“ po pandemii koronaviru, aby urychlila pokrok směrem k právně závaznému cíli dosáhnout čistých nulových emisí do roku 2050, uvedl Johnson ve svém prohlášení.

Výroba mořské větrné energie se letos výrazně zvýšila, navzdory tomu, že podpora jiných obnovitelných zdrojů klesala kvůli propadu globálních výdajů na energii. Investice do větrné energie na moři v první polovině letošního roku vzrostly na 35 miliard dolarů, což je podle Bloomberg New Energy Finance třikrát více než ve stejném období loňského roku a výrazně nad celkovou částku pro rok 2019. To více než kompenzuje pokles investic do solární energie, větrné energie na pevnině a biomasy.

Investice cílily na 28 mořských větrných farem, včetně Nizozemska, Tchaj-wanu, Velké Británie a Francie a hlavně do budování větrných farem v Číně. „Zatímco postavení pobřežních větrných farem stojí asi dvakrát tolik než pozemní větrné farmy, produkují mnohem více energie,“ řekl pro CNN Business Tom Edwards z britské energetické poradny Cornwall Insight. Je to proto, že samotné větrné turbíny mohou být mnohem větší, což jim umožňuje zachytit více větru a při nižších rychlostech. Edwards očekává, že s růstem vývoje budou náklady v průběhu času dále klesat.

Do větru jdou i ropné firmy

Dokonce i BP, jedna z největších ropných společností na světě, vstupuje do podnikání s mořským větrem. Minulý měsíc společnost představila investici ve výši 1,1 miliardy amerických dolarů (zhruba 25,5 miliardy korun) do dvou amerických projektů, které mají potenciál napájet více než dva miliony amerických domácností.

Dalším signálem, že investoři tomuto sektoru věří, je skutečnost, že podle UBS firma NextEra Energy, největší americká společnost zabývající se obnovitelnými zdroji energie, nedávno krátce překonala tržní hodnotu ropného giganta Exxon Mobil.

„Větrná energie na moři má obrovský potenciál dodávat levnou a zelenou energii mnoha národům, nejen Spojenému království,“ uvedla nezisková analytička Energy and Climate Intelligence Unit Jess Ralstonová.

Ambiciózní cíl

Cílem vlády Spojeného království je vyprodukovat celkem 40 gigawattů elektřiny z větrné energie na moři do roku 2030. „I když je to cíl velmi ambiciózní, je pravděpodobně nezbytný - vzhledem k tomu, že její vlastní poradci tvrdí, že k dosažení čistých nulových emisí uhlíku do roku 2050 bude možná zapotřebí 75 gigawattů z větrných elektráren,“ dodala Ralstonová.

Důvodem je, že elektrifikace topných a dopravních systémů, které jsou rozhodující pro nízkouhlíkovou budoucnost, bude znamenat zdvojnásobení poptávky po elektřině. Zdaleka největším nebezpečím pro britské ambice do roku 2050 je plyn, který udržuje v teple velkou většinu z téměř 30 milionů domácností, škol a nemocnic. „Musíme vyrobit hodně elektřiny a nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je pobřežní vítr,“ říká Edwards.

Reklama

Doporučované