Hlavní obsah

Všech 34 chilských biskupů, které si papež pozval na kobereček kvůli krytí sexuálního zneužívání, chce rezignovat

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Všichni chilští biskupové, s nimiž papež v posledních třech dnech za zavřenými dveřmi jednal, mu nabídli svou rezignaci. Do Vatikánu byli svoláni poté, co je papež obvinil z krytí sexuálního zneužívání mladistvých.

Článek

Všech 34 chilských biskupů, kteří s papežem v minulých dnech jednali kvůli sexuálnímu zneužívání mladistvých a jeho krytí chilskou katolickou církví, dnes nabídlo svou rezignaci. Zatím není zřejmé, zda papež rezignaci biskupů přijal. Podle agentury AP jde o největší personální otřesy ve skandálu kolem zneužívání dětí, s nímž se katolická církev potýká už léta.

Papež biskupy obvinil z toho, že ničili důkazy o sexuálním zneužívání a zároveň tlačili na právníky, aby podaná obvinění bagatelizovali. Vycházel přitom z vyšetřovacího spisu maltského arcibiskupa Charlese Scicluna, uznávaného vatikánského odborníka na sexuální zločiny.

Při třídenním neveřejném jednání papež předložil biskupům dokument se závěry opírajícími se o tento spis, podle kterého chilská církevní hierarchie při řešení případů zneužívání vážně pochybila a nese kolektivní vinu za to, že katolická církev kvůli skandálu ztratila na důvěryhodnosti.

Papež František chilské biskupy do Vatikánu svolal poté, co přiznal, že on sám vážně pochybil, když se zastal chilského biskupa Juana Barrose. Ten údajně zneužívání nezletilých kněžími kryl. Byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých.

Tím, že se papež při lednové návštěvě Chile biskupa Barrose zastal, šokoval svět. Na konci ledna však do Chile vyslal nejuznávanějšího odborníka Vatikánu na sexuální zločiny, aby případ prošetřil. Ten ve spolupráci s dalším kolegou poskytl papeži vyšetřovací spis o 2300 stranách.

Reklama

Doporučované