Hlavní obsah

Všech sedm amerických námořníků z torpédoborce zemřelo

Všech sedm pohřešovaných amerických námořníků zemřelo.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Sedm amerických námořníků, pohřešovaných po srážce torpédoborce Fitzgerald s nákladní lodí, zemřelo v poškozené části plavidla.

Článek

Americké námořnictvo oznámilo, že záchranáři objevili sedm těl v neděli poté, co se dostali do poškozené části torpédoborce. Budou převezena k identifikaci do japonské nemocnice.

Japonská televize NHK uvedla, že po srážce došlo k zaplavení části ubikací posádky, která v tu dobu spala.

Torpédoborec USS Fitzgerald se u pobřeží Japonska srazil s mnohem větší nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou. Tři námořníci včetně kapitána se zranili a sedm se pohřešovalo.

„Poškození lodi je vážné. Pod čarou ponoru je velká trhlina," uvedl velitel americké 7. flotily Joseph P. Aucoin.

Původní zprávy uváděly, že torpédoborec byl při srážce poškozený nad čárou ponoru. Podle Aucoina opravy lodi zaberou nějaký čas, jak dlouho to bude trvat, ale neuvedl.

Potápějící se plavidlo se podařilo stabilizovat a dostat do domovského přístavu. Kolize se stala zhruba 100 kilometrů od přístavu Jokosuka, kde má základnu 7. flotila amerického námořnictva.

Foto: MarineTraffic.com

Záznam trasy nákladní lodi ACX Crystal.

Japonská námořní hlídka zaznamenala tísňové volání kontejnerové lodi ACX Crystal po druhé hodině ranní místního času (po 19:00 v pátek SELČ). Posádka plavidla čtyřikrát většího než americký torpédoborec ohlásila srážku.

Záznamy lodní dopravy z oblasti kolize ukazují, že ACX Crystal udělala 25 minut před srážkou náhlou změnu kurzu a otočila se o 180 stupňů. Proč k tomu došlo, není jasné. Záznamy trasy plavby amerického torpédoborce nejsou veřejné.

Nákladní loď je po kolizi mírně poškozená na přídi. Podle agentury AP nebyl nikdo z její dvacetičlenné posádky zraněn. Plavidlo zůstává v přístavu v Tokiu.

Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda.

Příčina srážky se vyšetřuje. Podle japonské pobřežní hlídky byla v době kolize dobrá viditelnost, avšak nehoda se odehrála na frekventovaném úseku.

Podobné incidenty jsou spíše řídké. V květnu se loď amerického námořnictva srazila s jihokorejskou rybářskou lodí, obě plavidla však byla schopná provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované