Hlavní obsah

Vše je jinak. Chaotický týden zase nalomil důvěru v to, že vláda pandemii zvládá

Foto: Profimedia.cz

Všichni už jsou z pandemie unavení. Zatímco na jaře byli Češi ostražití a opatrní, teď nastupuje rozčarovanost z vládní komunikace.

Reklama

Článek

Působí špatně, když ministr zdravotnictví něco ohlásí a vzápětí nastoupí premiér, jenž nová opatření zkritizuje, byť se na nich předtím shodla rada, kterou on sám vede, říká reportérka Daniela Brodcová v podcastu Stopáž.

Připravit tento týden podcast o nových rouškových opatřeních se ukázalo být jako oříšek. Už během natáčení ve čtvrtek bylo jasné, že pravidla ohlášená ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem se po veřejné kritice premiéra velmi pravděpodobně změní. Což se nakonec stalo.

„Nejen pravidla samotná, ale jejich komunikace je velmi důležitá. To, co se děje teď, je prostě špatně. Orgánů, které do podoby koronavirových opatření mluví, stejně jako lidí je zapojených už docela dost. Ale ukazuje se, že ten, kdo má finální slovo, je nakonec zase premiér Babiš,“ shrnuje ve Stopáži Daniela Brodcová, reportérka Seznam Zpráv, která se specializuje na zdravotnictví.

Jejím úkolem je chaotickou vládní komunikaci interpretovat do podoby srozumitelné pro čtenáře. Což není jednoduché.

Nejenže se pandemická opatření často mění, bývají také plná výjimek. Informační leták ministerstva zdravotnictví k první verzi zářijových změn obsahuje 17 specifických situací, kdy roušku (ne)nasadit – například při focení svatebčanů.

„Vládní epidemiologové tvrdí, že se snaží vybalancovat jednak míru rizika v různých oblastech a zároveň to, jak moc opatření zasáhnou do životů lidí. Potom to vypadá tak, jak to vypadá – výjimky plodí další výjimky. Nejjednodušší by samozřejmě bylo udělat zase kompletní lockdown jako na jaře, ale to už nikdo nechce,“ vysvětluje Brodcová.

Kolik červených svetrů má v zásobě Jan Hamáček? A jaká bude panovat morálka na podzim? Poslechněte si celý díl Stopáže v úvodu článku. Kromě rozhovoru s Danielou Brodcovou v ní probíráme i aktuální situaci kolem Alexeje Navalného s expertem na Rusko Ondřejem Soukupem. A shrnujeme nejdůležitější zprávy týdne.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované