Hlavní obsah

„Všechno jsem přecházel, až se mi to vymstilo.“ Miroslav Žbirka promluvil o vážné nemoci

Miroslav Žbirka v rozhovoru zavzpomínal i na divoké mládí.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Zpěvák Miroslav Žbirka, který zanedlouho oslaví 65. narozeniny, přijal Výzvu Jiřího Kubíka. Mluvil mimo jiné o tom, že ačkoliv musel v poslední době zpomalit, tak o koncertování se připravit nenechá: Chystá vánoční turné se symfoniky a znovu se vrací do londýnské Abbey Road natáčet další album.

Článek

„Nemoc mě zastihla nepřipraveného v Británii. Asi v letadle jsem chytil nějakou bakterii, s kterou si neumělo moje tělo poradit. Horečky pak stouply natolik, že se z toho vyvinulo něco, co už bylo vážné,“ popisuje Miroslav Žbirka těžký zápal plic a problémy s imunitou, které mu zkomplikovaly první půlrok tohoto roku.

V pomalejším tempu se už ale znovu vrací k práci. Právě se připravuje na Vánoční turné se symfonickým orchestrem, které začne 9. prosince v Brně a po zastávkách v Plzni, Pardubicích a Bratislavě vyvrcholí v Praze 19. prosince v rámci festivalu České doteky hudby.

Miroslav Žbirka v rozhovoru mluví mimo jiné i o tom, kdy jako Slovák trvale žijící v Praze raději přechází do češtiny, jak se mu i po rozdělení Československa před 25 lety podařilo uchovat pro sebe společný patnáctimilionový trh a zda ho láká expandovat i do zahraničí, zvlášť když jezdí natáčet alba v angličtině do slavného studia na Abbey Road, kde nahrávali i jeho milovaní Beatles.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Žbirkou si pusťte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované