Hlavní obsah

Všechny automobilky v Česku už jedou. TPCA obnovila výrobu

Ilustrační fotografie.

Reklama

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile dnes po více než dvouměsíční odstávce obnovila výrobu, kterou přerušila ve středu 18. března večer. Dnes vyrobí asi 300 aut, plná výrobní kapacita je 900 aut.

Článek

Na plnou kapacitu začne firma vyrábět v pátek, řekl dnes ČTK mluvčí TPCA Tomáš Paroubek.

Od začátku bude TPCA vyrábět na obě dvě směny, do práce se vrátí všichni zaměstnanci. Do práce zaměstnanci přijížděli zhruba od 5:15, směna začala v 6:00. Obnovení výroby provází desítky hygienických opatření, zaměstnanci dnes projdou školením, jaká hygienická pravidla mají dodržovat.

U vstupu do závodu jsou instalované termokamery, které monitorují teplotu zaměstnanců. Pokud kamera zaznamená u některého ze zaměstnanců možnou zvýšenou teplotu, je daný člověk znovu přeměřen bezkontaktním teploměrem. Změny se dotkly i provozu městské dopravy, zastávky autobusů jsou rozdělené na příjezdy a odjezdy.

„První, co se stane dneska ráno, když přijdou, bude všem připomenut bezpečnostní manuál, který jsme používali. Následně bude první výroba několika vozidel, zastavení, potvrzení kvality a v tomto režimu pojedou dnešní obě dvě směny. Od zítřka začneme najíždět na plný výkon,“ řekl Paroubek.

Do práce se dnes vrátí všech zhruba 2500 zaměstnanců, problémy nejsou ani se zahraničními dělníky. „My jsme neměli masivní vlnu cizinců, kteří by odjeli, většina jich zůstala tady, včetně ukrajinských, které máme, to znamená, že žádné problémy neočekáváme,“ řekl Paroubek. V automobilce pracuje 250 až 300 zahraničních dělníků.

TPCA

Automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) je společným podnikem japonské firmy Toyota Motor Corporation a francouzské Groupe PSA.

Výstavba závodu v Ovčárech nedaleko Kolína stála celkem dvacet miliard korun, což byla do té doby největší zahraniční investice na zelené louce ve střední Evropě.

Městské vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 se tady začaly montovat v únoru 2005, denně se jich vyrobí až tisíc.

V současné době se na výrobě vozů podílí 2500 zaměstnanců.

Zdroj: TPCA

Firma má v tuto chvíli podle Paroubka dostatek objednávek, zajištěn je i transport vozidel do zahraničí. TPCA má zajištěné i dodávky dílů. „My jedeme v systému just-in-time, máme zásoby (dílů) na několik hodin, maximálně na den. Zásoby nejsou velké, máme potvrzeno od všech dodavatelů, že dodávky jsou zajištěné,“ řekl Paroubek.

Reklama

Doporučované