Hlavní obsah

Všeho máme dost, tvrdil Babiš. Respirátory FFP3 ale dosud nejsou

Foto: Profimedia.cz

Respirátor. (Ilustrační foto)

Reklama

Ve skladech Státních hmotných rezerv jsou sice miliony ochranných pomůcek, ty nejkvalitnější respirátory tam ale stále chybí.

Článek

„Máme 75 milionů roušek, 11,7 milionu respirátorů FFP2, máme rukavice - 14,5 milionu,“ ujišťoval premiér Andrej Babiš (ANO) na konci července, že ochranných pomůcek má stát dostatek. Nejmenoval však respirátory FFP3, které poskytují maximálně možnou ochranu. Jejich nákup se totiž zkomplikoval.

Ačkoli Státní hmotné rezervy vysoutěžily dodávku 1,2 milionu respirátorů nejvyšší třídy už na konci července, smlouva stále není podepsaná. Těsně před vypršením 15denní lhůty pro námitky totiž v tendru jedna padla.

Podala ji firma Targo Promotion Praha, která v tendru neuspěla. A mířila na vítěze soutěže - společnost Mediservis. Podle informací Seznam Zpráv chtělo Targo upřesnění, zda po Mediservis splňuje jednu z podmínek účasti v tendru, a to dosavadní zkušenost s dodávkami „trojkových respirátorů“ během první koronavirové krize.

Seznam Zprávy se snažily zjistit, proč má Targo o konkurenční firmě pochybnosti, majitelé jsou však mimo Česko a na dotazy zatím nereagovali. „Jsou v zahraničí, budou v Česku za dva týdny,“ řekla Seznam Zprávám Jana Šimáková, která je ve firmě odpovědná za logistiku.

Šéf Mediservisu Roman Tomášek tvrdí, že všechny reference byly v pořádku a námitka už je vyřešena. „Byli jsme vyzváni, abychom objasnili technickou specifikaci. Jednalo se o seznam významných dodávek. Na to jsme 19. srpna podali vysvětlení a zaslali jsme seznam významných dodávek,“ napsal Seznam Zprávám.

Po vypořádání námitky ale běží další patnáctidenní lhůta, během které mohou firmy podat další námitky. A není tak zatím jasné, kdy přesně se smlouvu podaří podepsat.

„Došlo ke zdržení kvůli námitkám. Ty jsme vypořádali, komise vybrala vítěze a nyní běží zákonná 15 denní lhůta na případné další podání námitek,“ potvrdil Seznam Zprávám šéf rezerv Pavel Švagr.

FFP2 vs FFP3

Respirátor FFP2 má nejnižší povolenou celkovou účinnost 92 %, což je ochrana proti méně až středně toxickým pevným částicím, kapalným aerosolům a taktéž vůči biologickému nebezpečí.

Respirátor FFP3 má nejnižší povolenou celkovou účinnost 98 %. Ochrání před toxickými a velmi toxickými částicemi, taktéž i proti virům, bakteriím a sporám.

Zdroj: okoronaviru.cz

Zakázka nám spadla do klína

Seznam Zprávy již upozornily, že klíčovou zakázku provází problémy. Vítězná firma vyhrála tendr s výrobky firmy Refil, která však uvedla, že neví, jestli výherci všechny výrobky dodá.

Refil se navíc do tendru přihlásil sám za sebe. Vyhrál ale Mediservis, tedy distributor výrobků firmy Refil. Šéf Mediservisu Tomášek připustil, že ho výsledek tendru překvapil.

„Byli jsme překvapeni, protože jsme si mysleli, že tendr vyhraje jiná firma, která podala nejlepší nabídku. Nejspíš ale nevyhověla veškerým požadavkům, takže nám to víceméně spadlo do klína,“ řekl Tomášek.

Státním hmotným rezervám tak stále chybí nejdůležitější ochranná pomůcka v boji s koronavirem. Švagra za to koncem července kritizoval i premiér, který se ho ptal, jak je možné, že všechny zakázky nejsou již dávno vysoutěžené.

Šéf rezerv se ale bránil usnesením z 18. května, které navrhl resort ministra Karla Havlíčka, kde stojí, že musel v zadávání veřejných zakázek postupovat podle otevřeného výběrového řízení a nikoli vyhlásit takzvané jednací řízení bez uveřejnění. Pak by dodavatele mohl vybrat bez připomínek, a tedy rychleji.

U nových zakázek ale už může Švagr postupovat podle jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBU). „U nových zakázek budeme postupovat s využitím všech forem výběrového řízení, zejména JŘBU,“ řekl Seznam Zprávám.

Nový balík roušek na skladě

Zatímco nákup FFP3 se prodlužuje, Správa hmotných rezerv nově podepsala smlouvu na dodání velkého množství roušek.

„Podařilo se nám vysoutěžit dodávku 16 milionů roušek. Dodá je český výrobce DispoMask, který se zároveň zavázal ke stoprocentní obměně,“ řekl Seznam Zprávám Švagr.

Roušky totiž mají omezenou „životnost“. Dohoda proto spočívá v tom, že pokud tyto roušky nebudou do 15 měsíců od dodání použity, tak je rezervám vymění za nové.

Reklama

Související témata:

Doporučované