Hlavní obsah

Všem jsme přidali..., ale co teď budeme slibovat za rok? lekl se Sobotka

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Reportér Seznam Zprávy Václav Dolejší zpovídá na ulici premiéra Bohuslava Sobotku.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka jako by se lekl. Prosadil ve vládě vše, co si umanul, což ani sám nečekal. A teď zjištuje, že bude muset před velkými sněmovními volbami vymyslet nová lákadla na voliče, nový program ČSSD.

Článek

Bohuslav Sobotka jako předseda sociální demokracie zjišťuje, že si možná zbytečně vystřílel veškerou munici před krajskými volbami. A ty jsou přece jen pořád považovány jen za jakýsi trénink na hlavní střet ČSSD s Babišovým hnutím ANO, který se odehraje ve velkých sněmovních volbách přesně za rok. „To, s čím ČSSD půjde do příštích voleb, je pro nás velká výzva, protože se nám velkou část starých slibů, s nimiž jsme kandidovali roky a roky, podařilo splnit, což málokdo čekal,” řekl Sobotka v rozhovoru pro Seznam.

Jeho vláda zvýšila platy všem státním zaměstnancům, nadprůměrně přidala důchodcům, dva dny před volbami zvýšila minimální mzdu z 9900 na 11 tisíc korun a poslala nadstandardní odškodné propuštěným horníkům. Už předtím premiér Bohuslav Sobotka zrušil zdravotní poplatky či penzijní reformu, naopak prosadil sociálnědemokratický evergreen v podobě majetkových přiznání či přísná opatření proti podnikatelům podezíraným z daňových úniků. Sám se diví, že levicové záměry prosadil tak snadno. Je to díky lídrovi ANO Andreji Babišovi, který přes počáteční odpor většinou na požadavky ČSSD nakonec kývl.

To je sice hezké, ale poté, co jeho strana v době hospodářského růstu skoro všem něco rozdala, musí vymyslet nová lákadla na voliče. „Už teď se vrhneme na přípravu příštích voleb. Rok, co nám zbývá, musíme využít a nachystat nový program sociální demokracie. Pro nás je důležité teď přijít s novou vizí, jak vidíme Česko,” popisuje lídr sociální demokracie.

A pochvaluje si, že během současné kampaně neslyšel od lidí na mítincích téměř žádnou kritiku, že by si lidé stěžovali, že sociální demokraté ve vládě nedodrželi program, nebo moc ustoupili v koaličních kompromisech. Bohuslav Sobotka, jenž je dvacet let ve vrcholné politice, má v tomle štěstí, že vládne ve chvíli, kdy - slovy klasika - zdroje jsou a je z čeho rozdávat. Už v letech 2002 až 2006, kdy byl ministrem financí, se vláda těšila z ekonomického růstu. Místo šetření i tehdy hospodařila s velkými deficity.

Přesto šéf ČSSD přiznává, že kdovíjakou radost nemá. Jediným měřítkem úspěchu v politice je počet hlasů ve volbách. A jak ukazují preference sociální demokracie, od sněmovních voleb v roce 2013 jí nepřibyli skoro žádní voliči. Naopak hnutí ANO Andreje Babiše stále pomalu roste.

Čím si to Sobotka vysvětluje? A není to i jeho chyba? „Program se nám daří plnit, ale pravděpodobně náš marketing, který máme a který si můžeme dovolit, není tak efektivní jako marketing našeho koaličního partnera. Já se ale nechci vymlouvat, že nemáme noviny a rádio, které má Andrej Babiš,” odpovídá Sobotka. „Předpokládám, že ten rok, který zbývá do parlamentních voleb, strávíme tím, že náš marketing a schopnost vysvětlovat lidem politiku bude viditelnější.”

Reklama

Doporučované