Hlavní obsah

Všem minimální důchod, zbytek podle výše platu. Maláčová má plán na změnu penzí

Foto: Seznam Zprávy

Na důchody by podle ministryně měly přispívat velké firmy.

Reklama

Podle nového plánu ministryně práce a sociálních věcí by všichni senioři, kteří odpracovali potřebný počet let, měli nárok na zaručený minimální důchod hrazený ze státního rozpočtu.

Článek

Ministryně to uvedla v rozhovoru pro Lidové noviny. Druhá složka důchodu by byla zásluhová a počítala by se každému zvlášť podle toho, kolik odvedl na sociálním pojištění. Zjednodušeně řečeno, čím víc by si člověk vydělal, tím vyšší by měl důchod.

Nový systém by měl pomoci s řešením situace, kdy důchodců přibývá rychleji než pracujících. Dnes se částka vybraná na sociálním pojištění rozděluje mezi všechny důchodce. Pokud peníze nestačí, vláda na důchody přidá z rozpočtu.

„Aktuálně je důchodový systém v přebytku, ale v minulých letech, kdy v něm peníze chyběly, se to stejně dofinancovávalo z obecných daní. Nebylo to přehledné a bylo by dobré vnést do systému přehlednost a nový zdroj financování,“ řekla ministryně Maláčová deníku.

Jak velký by byl minimální důchod, zatím není jasné. Záleželo by totiž na tom, z jakého daňového výnosu by se financoval. V zemích s podobným systémem je běžné, že se zaručený důchod financuje z daně z příjmů, to ale Maláčová podle Lidových novin odmítá. Uvažuje spíše o digitální nebo sektorové dani.

„Otázka finanční udržitelnosti důchodového systému je otázkou přerozdělování. Je spravedlivé, aby 80 procent příjmů v rozpočtu šlo ze spotřeby a práce? Neměli by pomáhat spíše ti velcí?“ dodala pro list Maláčová. Zatímco na digitální dani už se vláda shodla, proti zavedení sektorové daně je dlouhodobě hnutí ANO.

S hnutím Andreje Babiše začíná o svém nápadu, jak změnit penze, Maláčová teprve jednat. Změny by ministryně měla oficiálně představit v polovině prosince letošního roku.

Reklama

Doporučované