Hlavní obsah

Všeruby u hranic obnovují historické polní cesty

Ilustrační foto.

Reklama

Všeruby na Domažlicku, městys na hranicích se SRN s 800 obyvateli, obnovují díky penězům EU a Státního pozemkového úřadu (SPÚ) historické polní cesty. Hotové mají zatím dvě.

Článek

„Nyní budujeme tři kilometry dlouhou linii ze Všerub přes Studánky do Brůdku. Půjde o 3,5 metru širokou cestu s krajnicemi, Všeruby na ní dají spolu s pozemkovým úřadem celkem téměř 14 milionů korun,“ řekl starosta Václav Bernard.

„Městys letos vydá na rekonstrukci polní cesty 5,5 milionu. Dostali jsme dotaci z evropského programu IROP ve výši 90 procent nákladů (strop dotace je pět milionů Kč). A postupně nám půjde naproti z obce Brůdek pozemkový úřad,“ řekl. SPÚ vydá dalších zhruba osm milionů korun.

Cestu budou využívat také automobily, ale zejména zemědělská technika, protože všude v okolí Všerub jsou pole a louky. „Ale takovýhle typ cest bývá využíván také osobními vozy, cyklisty a pěší,“ uvedl Bernard. Ze Všerub přes Studánky do Brůdku museli teď místní delší cestou po hlavní silnici, kudy směřují kamiony na hraniční přechod na konci městyse.

Projekt zastřešuje právě SPÚ. „Nebylo jisté, jak to bude s penězi na rekonstrukce cest, a proto jsme se toho ujali my. Ale teď se zase vyskytla možnost, že cesty může realizovat i pozemkový úřad, a tak jsme spojili síly,“ uvedl starosta.

Projektů na obnovy polních cest společně s SPÚ už se ve Všerubech uskutečnilo víc. „Zrekonstruované jsou už dvě polní cesty. Zatím vedou na hranici katastru, protože pozemkové úpravy se vždy řeší jen v něm. Ale do budoucna propojíme místní části Hájek, Brůdek a Hyršov,“ uvedl starosta. Všeruby mají zpracované komplexní pozemkové úpravy celého rozlehlého území, až na jednu místní část, a díky tomu získaly dotaci.

Městysu se v poslední době daří oslovovat mladou generaci. „Lákáme je na parcely, jimiž se snažíme udržet počet obyvatel,“ řekl Bernard. Dětí přibývá a školka, kterou teď obec rozšiřuje, už je musí odmítat.

Reklama

Související témata:

Doporučované