Hlavní obsah

Vsetín vybuduje autobusovou točnu před areálem bývalé Zbrojovky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Společně s točnou vzniknou dvě nové zastávky. Město výstavbou reaguje na fakt, že od začátku roku 2022 již nebude moci pro otáčení a zastavení autobusů využívat sousední soukromé pozemky.

Článek

Autobusy městské hromadné dopravy (MHD), jejichž trasa končí před průmyslovým areálem Zbrojovky, se před návratem do centra města otáčejí kolem ostrůvku před bývalou správní budovou, mají tam také zastávku. „Projíždějí a zastavují přitom na soukromém pozemku, k němuž se vztahuje dosud platná uživatelská licence pro autobusy městské hromadné a příměstské dopravy. Ta však vyprší v závěru příštího roku a majitel tohoto pozemku již předem deklaroval, že má poté na něm své další investiční záměry,“ uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL). Autobusy MHD i příměstské dopravy přepravují denně do areálu stovky pracujících.

Nová točna se dvěma bezbariérovými zastávkami a dvěma stáními pro autobusy bude v sousedství nynějších zastávek. „Za účelem stavby jsme již od soukromých vlastníků odkoupili příslušné pozemky. Aktuálně se zpracovává projektová dokumentace, která by měla být hotová na jaře. Se samotnou stavbou, na niž je v městském rozpočtu vyčleněno 6,5 milionu korun, počítáme ve druhém a třetím kvartálu letošního roku,“ uvedl starosta.

Na stavbu točny by měl v Jasenické ulici navázat zastávkový záliv pro dva autobusy. Využijí ho vozy, které přijíždějí z průmyslového areálu a pokračují do centra města. „Tento záliv bude umístěn v místě současného chodníku podél bývalé správní budovy. Díky tomu nebudou autobusy zastavovat v jízdním pruhu a narušovat tak plynulost silničního provozu,“ uvedl Růžička.

Město chce při stavbě zálivu opravit i vozovku v úseku od křižovatky před bývalou správní budovou po vjezd do průmyslového areálu. „S realizací počítáme ve druhé polovině roku. Rozpočet na ni pamatuje částkou 5,5 milionu korun. V následujících letech pak plánujeme zřídit autobusový záliv také na protější straně komunikace. Před tím ale musíme vyřešit majetkoprávní vztahy k dotčeným pozemkům,“ uvedl starosta.

Reklama

Doporučované