Hlavní obsah

Všichni Evropané s jedním potvrzením: EU dnes spouští covidové pasy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Dnes na celounijní úrovni začínají platit covidové certifikáty, které mají Evropanům usnadnit cestování po kontinentu v probíhající letní sezóně. Děje se tak navzdory stoupajícím obavám z přítomnosti mutace delta v Evropě.

Článek

Covidové certifikáty, které představila Evropská komise a následně na začátku června schválil Evropský parlament, stojí na pravidlech, jež Evropanům zaručují, že jejich země jim na požádání bezplatně vydá digitální či papírové osvědčení. Díky němu budou moci až na výjimky bez dalších podmínek cestovat do jiných unijních států. Certifikáty budou k dispozici plně očkovaným lidem, majitelům čerstvých PCR či antigenních testů s negativním výsledkem či lidem, kteří v posledním půlroce nemoc prodělali.

Kromě 27 členských států, které certifikáty budou uznávat, se připojí ještě Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Island a Norsko. Diskuse EU ohledně jednotného certifikátu probíhají také se Spojenými státy a Velkou Británií, píše server Euronews.

Země EU budou muset uznávat všechny vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a dobrovolně budou moci akceptovat i další preparáty jako ruský Sputnik V.

Státy si navíc přes odpor europoslanců prosadily možnost zavedení dodatečných podmínek, jako jsou karantény, pokud by se situace se šířením koronaviru zhoršila. Ve výjimečných a odůvodněných případech mohou také vyžadovat po majitelích pasů dodatečné podmínky, jako jsou například karantény. Členské státy také nemají povinnost poskytovat lidem pro účely certifikátu bezplatné testy, o které usilovali poslanci, aby předešli diskriminaci neočkovaných. Testy mají být „cenově dostupné“, řada států přitom počítá s různou mírou bezplatných testů, na něž přispěje Evropská komise částkou 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) z unijních peněz.

V České republice bude sloužit pro účely cestování s mezinárodním osvědčením o očkování, negativním testu nebo prodělání covidu-19 v nedávné době aplikace Tečka.

Reklama

Doporučované