Hlavní obsah

Všichni jdou po Babišovi. ODS si myslí na volby, Zeman na vlastní vládu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Miloš Zeman opakovaně připomíná, že přes jeho zdravotní potíže by bylo chybou podceňovat jeho vliv na českou politiku.

Reklama

Článek

Do řádných voleb zbývá maximálně rok a ve Sněmovně, ve Strakově akademii i na Pražském hradě už plánují, jak pro sebe získat co nejvíc moci. Pokud chce někdo udělat významný tah, měl by s ním ale přijít v nejbližších měsících.

Z okolí Miloše Zemana jdou již několik týdnů zprávy, že si prezident pohrává s myšlenkou úřednické vlády, a v kuloárech už se spekuluje i o jménech případných náhradníků Andreje Babiše. „Popularita premiéra a jeho hnutí klesá, jeho levicoví partneři jasně vidí, že jim jeho podpora u voličů víc škodí, než prospívá. Dochází jim, že jestli se k němu mají někdy otočit zády, teď je asi z jejich pohledu vhodný čas,“ vysvětluje v podcastu politický reportér Václav Dolejší.

Andrej Babiš je možná momentálně z politiky otrávený, zároveň ale nevěří nikomu natolik, aby mu vládu předal. A tak chce vládnout dál. Stáhnout se na čas do ústraní by přitom dávalo smysl. „Už si to jednou vyzkoušel, když ho několik měsíců před volbami premiér Sobotka odvolal z postu ministra financí kvůli korunovým dluhopisům. Babiš pak z role opozice a mučedníka vyhrál volby a sestavil vládu,“ připomíná Lucie Stuchlíková.

Opozice je v těžké situaci – těžko může současnou vládu podpořit, na druhou stranu se jí ani nehodí, aby se Babiš zbavil odpovědnosti a měl rok času na to, setřást ze sebe před volbami stigma neúspěchu v boji s koronavirem. Přesto si například občanští demokraté pohrávají s myšlenkou úřednické vlády.

Chtějí ale, aby vládla jen krátkou dobu a dovedla zemi do předčasných voleb na jaře. Kdy – jak opozice doufá – budou mít lidé selhání Babišova kabinetu ještě v živé paměti. Jenže tady znovu narazí na Miloše Zemana, který už jednou ukázal, že svou úřednickou vládu klidně nechá vládnout bez důvěry a volby bude oddalovat, co to půjde.

Opozice je navíc uprostřed náročného koaličního spojování, které už teď začíná skřípat. Část Pirátů nechce vstoupit do spojenectví a Starostům tak hrozí to, co už jednou zažili s lidovci. A stoprocentní to není ani na druhé straně, kde se spojuje ODS, lidovci a TOP 09.

Může se Andrej Babiš ještě spolehnout na komunisty? Proč je v Česku úřednická vláda takový fetiš? A vyhrají u Pirátů v hlasování Starostové, nebo poník? Dozvíte se v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované