Hlavní obsah

„Všichni mají strach z Karviňanů.“ A co až horníci vyrazí na dovolenou?

Foto: OKD

Firma OKD oznámila, že kvůli šíření koronaviru přerušuje těžbu.

Reklama

Ministr zdravotnictví namítá, že riziko nákazy nemocí covid-19 není v regionu výrazné. Hotely a penziony v Karviné, které se ještě ani nevzpamatovaly ze zavřených hranic, už ovšem přicházejí o zákazníky.

Článek

Šíření nemoci covid-19 na Karvinsku dopadá kromě nemocných i na ostatní obyvatele. Hotely si stěžují, že i po rozvolnění dřívějších tvrdých opatření mohou na podnikání zapomenout. Turisté se totiž Karviné vyhýbají.

Stát ani krajská hygienická stanice přitom proti šíření nového typu koronaviru v karvinských dolech efektivně nezasáhly. Odbory, hejtman nebo třeba parlamentní opozice přitom upozorňovali na to, že při tvrdé práci v dolech není možné dodržovat hygienická opatření, jako je nošení roušek nebo dodržování odstupů. Vedení těžební společnosti OKD, kterou skrze akciovou společnost Prisko vlastní ministerstvo financí, ale rozhodlo o zastavení těžby až ve chvíli, kdy testování odhalilo nákazu nemocí covid-19 u více než pětiny horníků.

Pro turismus je současná situace zoufalá i přesto, že vláda Karvinsko nezavřela. Obyvatelé Karviné ale zažívají pocit, který dobře zná třeba Litovel. Lidé se bojí do města cestovat, takže tamní hotely, restaurace a další podniky orientované na turismus volají o pomoc.

„Lidé nejezdí, jsme na tom tragicky, rušíme rezervace,“ popisuje provozní zámečku Petrovice u Karviné. Pravidelnou klientelou jsou tu zahraniční turisté. Po otevření hranic se podnikání ještě ani pořádně nerozjelo a situace už se znovu zhoršuje. „Za červen jsme na třiceti procentech loňského roku a červenec bude zřejmě ještě horší. Lidé se bojí kvůli situaci v OKD.“

Podobné je to třeba v karvinském hotelu Na Fryštátské. Klienti ruší rezervace, Karviné se vyhýbají.

„Nikdo sem nejezdí, všichni mají strach z Karviňanů,“ říká majitelka hotelu.

Život místních obyvatel mezitím běží dál. Například Hotel Sport nabízí různé sportovní aktivity na zimním stadionu nebo v tenisové hale.

„Místní chodí, po karanténě je asi už bolí záda,“ říká s nadsázkou vedoucí sportovních aktivit. „Dodržujeme všechna hygienická opatření, používáme dezinfekci, dodržujeme rozestupy, a když je hezky, cvičíme v parku. Týdně odcvičím 100 lidí, jsem tím ohrožená, ale co se dá dělat. Když se někdo zakucká, všichni se otočí,“ dodává.

V širším regionu už je situace podstatně klidnější. Například sanatorium v Klimkovicích nedaleko Ostravy je plně obsazené a podle vedení k tomu nebyly potřeba ani vládní vouchery. Majitele Hostince V zátoce, patnáct kilometrů od Karviné, zase víc než koronavirus v dole trápí sinice v přehradě. V moravskoslezských Beskydech už jsou úplně „za vodou“ díky tomu, že mnoho lidí letos vynechá zahraniční dovolenou, penziony hlásí plnou obsazenost.

Piráti chtějí o Karviné jednat ve Sněmovně

Vláda odmítá, že by situaci v OKD neměla pod kontrolou. Testování v Dole ČSM přitom odhalilo více než 850 nakažených, další testy čekají jejich příbuzné a další kontakty. Podle hygieniků je ale průběh nemoci u horníků většinou bezpříznakový nebo mírný. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dokonce prohlásil, že uzavření OKD kvůli koronaviru zklidní situaci, ale stát by ho nenařídil. Riziko pro obyvatele regionu podle něj není výrazné.

Opozice chce naopak zařadit bod ohledně aktuálního vývoje nákazy koronavirem na jednání Sněmovny v příštím týdnu. Piráti poukázali na to, že horníci za šíření nemoci nemohou, pokud ale teď vyrazí na dovolenou, mohou přispět k dalšímu šíření.

„Na Karvinsku počet nakažených překročil tisícovku, koronavirus se prokázal v Dole Darkov, ČSM-Sever, ČSM-Jih, ale i na základní škole nebo v nemocnicích v Karviné i Bohumíně. Bohužel OKD neotestovalo všech 8 tisíc zaměstnanců, jak slíbilo. Například v Dole ČSA jde pouze o 60 zaměstnanců. Není jediný racionální důvod domnívat se, že po Dole Darkov a ČSM-Sever i Jih, kde se prokázalo více než 20 % nakažených, bude jiná situace na Dole ČSA. Pokud si bez otestování půjdou užít dovolenou, opět velmi riskujeme. Ale šíření nákazy jim pak rozhodně nemůžeme dávat za vinu,“ popsala 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Její kolegyně a karvinská zastupitelka Zuzana Klusová zase poukazuje na situaci v místní zdravotní péči. Takzvaná chytrá karanténa podle ní na Karvinsku nefunguje.

„Na Karvinsku máme nedostatek akutních lůžek i zdravotníků. To je mimo jiné důsledek nedávného zrušení nemocnice v Orlové. Hygienici i zdravotníci jsou vyčerpaní a dlouhodobě přetížení. Někteří pacienti tak čekají na hospitalizaci několik dní. Chytrá karanténa, řízená systémem Daktela, nefunguje, je těžkopádná, všechno příliš trvá. Informační systémy jsou roztříštěné a nepřehledné, už se v nich prakticky nikdo nevyzná. Máme čtyři různá čísla nakažených. Přibývají mrtví i hospitalizovaní, ale nikde se o tom nepíše. Přesto na Karvinsku zároveň ubývá testovacích kapacit. Mobilní odběrová jednotka funguje v kraji jen jedna, odběrová místa zkracují provozní dobu a v Karviné dokonce přestali testovat samoplátce. Otázky vyvolává i to, že na většině oddělení v nemocnici v Karviné-Ráji byla zrušena preventivní opatření, přestože rostly počty případů. Obávám se šíření nákazy i kolapsu zdravotní péče,“ popsala Klusová.

Reklama

Související témata:

Doporučované