Hlavní obsah

Všichni negativní, hlásí Olomouc výsledek pilotního testování maturantů

Foto: Tomáš Svoboda

Testy, které si maturanti vyzkoušeli.

Reklama

Výsledky na covid-19 u všech 399 olomouckých maturantů, kteří se jako první zapojili v Olomouci do pilotního testování pomocí kloktacích testů, byly negativní.

Článek

Kloktací testy k vyhodnocení odevzdali maturanti na svých školách v úterý. „Z výsledků mám radost. Zdá se, že studenti a zejména i jejich rodiny dodržují pravidla epidemických nařízení, která tady jsou. Kdyby to bylo v reálu, všichni studenti jdou dnes do školy, doma by nezůstal nikdo,“ uvedl olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Podle hejtmana se tyto výsledky předpokládaly. „V Olomouckém kraji nám vychází na 100 000 lidí celkově 90 pozitivních a pouze tři procenta z nich jsou lidé v této mladé věkové kategorii,“ podotkl hejtman. Poukázal přitom na to, že použity byly PCR testy, které jsou spolehlivější než antigenní testy.

Olomoucký kraj kvůli pilotnímu testování maturantů ve věku nad 18 let oslovil 12 středních škol v Olomouci, zapojilo se sedm z nich. V prvním kole si studenti přišli pro testy do škol v pondělí, v úterý je vrátili zpět do škol.

„Tuto věc se chystáme zopakovat ve čtvrtek, kdy si pro testy přijdou další studenti, v pátek je donesou a během pátečního odpoledne proběhne jejich vyhodnocení v laboratoři,“ upřesnil hejtman. Do druhé vlny se zapojí další studenti, kterým první termín nevyhovoval nebo si to rozmysleli. Kolik jich bude, nedokázal odhadnout. „Přihlásily se nám další dvě střední školy mimo Olomouc, po domluvě s fakultní nemocnicí je do toho možná zařadíme,“ dodal Suchánek.

Olomoucký kraj pilotní testování maturantů neplatí, testy a jejich vyhodnocení zajišťuje Fakultní nemocnice Olomouc. Kraj se na akci podílí logistikou, stojí i za propagačním videem.

Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny, který s krajem na pilotním testování středoškoláků spolupracuje, již dříve řekl, že smyslem projektu je potřeba procesně otestovat systém odběru, registrace a zpracování vzorků.

Reklama

Doporučované