Hlavní obsah

Všichni podezřelí z útoků na Srí Lance jsou mrtví nebo ve vazbě, v pondělí se také poprvé od útoku otevřely školy

Policejní šéf Srí Lanky v pondělí uvedl, že všichni podezřelí z velikonočních útoků jsou zadrženi nebo mrtví.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Policejní šéf Srí Lanky v pondělí podle agentury Reuters oznámil, že všichni podezřelí z velikonočních útoků jsou ve vazbě nebo mrtví. V pondělí se také poprvé od útoků otevřely některé státní školy. Před znovuotevřením je prohledali vojáci.

Článek

Šéf srílanské policie Čandana Vikramaratne v pondělí podle agentury Reuters oznámil, že dopadli všechny podezřelé z velikonočních útoků. Ti jsou ve vazbě nebo mrtví. Také dodal, že bezpečnostní složky zabavily veškerý materiál k přípravě výbušnin, který u podezřelých našli.

Na Srí Lance se také poprvé od útoků otevřely některé státní školy. Na výzvu úřadů byla dnes obnovena výuka pro studenty druhého stupně základních škol a gymnázií, žáci nižších ročníků zatím zůstávají doma. Uzavřeny jsou nadále také soukromé školy, včetně těch katolických.

Školní budovy před znovuotevřením prohledali vojáci. I přes přísná bezpečnostní opatření ale rodiny kvůli obavám z dalších atentátů s návratem dětí do škol váhají a řada tříd zela prázdnotou, uvedla agentura Reuters.

„Rozhodla jsem se, že svého syna nebudu posílat do školy, dokud situace v zemi nebude opět normální,“ uvedla Sudžíva Disanajakeová, jejíž syn navštěvuje jednu ze státních středních škol v metropoli Kolombo.

Na prestižní Královské akademii v Kolombu se ze 6 000 studentů vrátilo do tříd jen zhruba pět procent, řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel tohoto vzdělávacího zařízení.

V hinduistické škole ve městě Batticaloa, kde se o velikonoční neděli odpálil jeden z devíti sebevražedných útočníků v evangelickém kostele, dnes rodiče pomáhali u vstupní brány prohledávat žákům školní tašky. Ve třídách pak studenti dostali nařízeno, aby obsadili místa stranou od oken směřujících do ulice. Ředitel školy dnešní docházku odhadl na 30 procent.

Ve městě Negombo, kde o Velikonocích při útoku sebevražedného atentátníka na kostel svatého Šebestiána zahynulo přes 100 lidí, úřady zrušily noční zákaz vycházení, vyhlášený po násilných střetech znepřátelených skupin obyvatel.

V Negombu v neděli zaútočili výtržníci na obchody vlastněné muslimy, házeli na ně kamení a ničili zařízení. Několik lidí přitom utrpělo zranění. Podle tiskových agentur zatím není jasné, co násilnosti vyprovokovalo, pravděpodobně ale šlo o soukromý spor, který přerostl v nábožensky motivované nepokoje.

Podle srílanských úřadů spáchalo velikonoční sebevražedné útoky devět islamistů, kteří byli všichni domácího původu. Tak jako k dalším velkým teroristickým útokům ve světě se i k těm na Srí Lance přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), nepředložila pro to ale žádné hodnověrné důkazy. Srílanské úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál místní radikální duchovní Zahrán Haším. Ten při jednom z atentátů zahynul.

Bezpečnostní složky zatkly v souvislosti s atentáty přes 150 lidí, jsou mezi nimi i cizinci ze Sýrie a Egypta. V zemi bylo po útocích nasazeno na 10 000 vojáků, kteří prováděli prohlídky a dohlíželi na bezpečnost u svatostánků.

Reklama

Doporučované