Hlavní obsah

Všichni řeší záhadu, kde a jak Babiš přišel na nového ministra dopravy. Komunisté? Hrad? Mocná žena Arajmu? Nebo Ungerman?

Foto: ÚZSVM

Vladimír Kremlík míří do vlády. Ale proč?

Reklama

Vůbec nevíme, jak chce Kremlík urychlit výstavbu dálnic, nebo jestli chce zdražit mýtné. Víme o něm jediné – bude naprosto loajální a podřízený Andreji Babišovi.

Článek

Jméno Vladimíra Kremlíka, čtyřiačtyřicetiletého právníka, kterého si vybral premiér Babiš jako nového ministra dopravy, všechny zaskočilo. Jak na něho přišel, netuší ani nejbližší lidé v hnutí ANO.

„Vůbec nevím,“ krčí rameny ministryně financí Alena Schillerová.

„Já se to dozvěděl z médií. Neznám ho, takže nemohu odpovědět na otázku, jak ho hodnotím. Neznám jeho představy v dopravě. Mohu jen slíbit, že nabízím pomocnou ruku,“ reaguje poslanec ANO Martin Kolovratník, jenž má v Babišově hnutí dopravu na starosti.

Andrej Babiš, jak je jeho zvykem, nechtěl do čela ministerstva politika, ale zase nějakého „odborníka“. Jenže vysnění manažeři stavebních firem odmítli, aby nedopadli jako odcházející Dan Ťok ze Skansky.

Foto: Eva Soukeníková

Co víme o Vladimíru Kremlíkovi?

Nabízí se hned několik variant, jak Babiš přišel zrovna na neznámého Kremlíka. Je to kandidát komunistů, kteří nejvíc tlačili na Ťokův odchod, protože jim nechtěl dát křesla v dopravních firmách?

Kremlík totiž před lety pracoval jako šéf právní sekce na Ministerstvu dopravy za Aleše Řebíčka z ODS, který je dnes poradcem předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Jenže ve skutečnosti jsou komunisté Kremlíkem zaskočení a zlobí se. „Premiér Babiš nám vždycky maže med kolem huby, jak jsme pro něho důležití, ale nakonec si to stejně udělá podle svého,“ říká jeden z členů vedení KSČM.

Jako další logická varianta se nabízí, že Kremlíka coby svého náměstka doporučila šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu, na kterou Babiš hodně dá.

Jenže důvěryhodné zdroje z úřadu tvrdí, že Arajmu svého náměstka, jenž má pověst loajálního až servilního člověka, v žádném případě premiérovi do sebevražedné mise ve vládním křesle rozhodně nevyslala.

Co řekl premiér Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Zemanem ke změnám ve vládě?Video: Seznam Zprávy

Možnost je, že Kremlík je kandidátem Hradu. V minulosti byl právníkem v advokátní kanceláři Daniela Volopicha, což je zase kamarád a švagr Martina Nejedlého – klíčového Zemanova rádce a hybatele v prezidentské kanceláři. S Volopichovou právní kanceláří mělo Ministerstvo dopravy za Řebíčkovy éry externí smlouvu. Nejedlý na esemeskou zaslaný dotaz, zda stojí za Kremlíkem, neodpověděl.

A čtvrtou možností je, že za výběrem Kremlíka stojí Babišův poradce, ekonom a odborář Jaroslav Ungerman. Tento muž totiž před lety býval ekonomickým poradcem expremiéra Vladimíra Špidly z ČSSD, kde ve svém poradenském týmu měl jednoho oblíbeného, mladého a nadějného právníka – Vladimíra Kremlíka.

„Nehledejte v tom žádnou konspiraci, premiér Babiš pana Kremlíka osobně zná, vždyť v minulosti s ním několikrát jednal jako s představitelem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Třeba si padli do oka, nevím,“ míní Ungerman.

Reklama

Doporučované