Hlavní obsah

„Všichni skončíme v papírových rakvích." Proč stát tvrdí, že musí víc hlídat péči o mrtvé

Studio Seznam: Jaká mají být pravidla pro nakládání s těly zesnulých? A co má platit pro samotné pohřby?

 

Reklama

Studio Seznam: Aktuální zjištění z kontrol pohřebních služeb popisuje Jiří Fröhlich z ČOI, postoje své branže objasňuje Jaroslav Mangl z Asociace pohřebních služeb.

Článek

Po šestnácti letech chce stát, konkrétně Ministerstvo pro místní rozvoj, přepisovat zákon o pohřebnictví. Norma z dílny Karly Šlechtové (ANO) nově ošetřuje jak nakládání s těly - včetně předčasně narozených dětí do váhy 500 gramů, které se dosud považují de jure za zdravotnický odpad, tak především kontrolu práce pohřebních ústavů.

Šlechtová se opírá i o zjištění České obchodní inspekce, která práci pohřebních služeb kontroluje pravidelně.

Zatím poslední zpráva - sedm dní stará - ukazuje, že se situace nelepší, počet porušení zákonných povinností se v roce 2016 meziročně zvýšil o 12 procent. Šlechtová v rozhovoru pro Seznam popsala případy, kdy služba neměla dostatek rakví pro těla zesnulých.

Zákon nyní leží ve Sněmovně, projednávání bylo přerušeno. Poslanci KSČM si vyžádali čas, aby se mohli s normou lépe seznámit. Šlechtová je obratem obvinila, že se nechali zmanipulovat lobby pohřebních služeb. „Je to podraz. Jestli to neprojde, tak všichni umřeme a budeme v papírových rakvích,“ zlobila se ministryně.

Skutečně potřebujeme nový zákon, abychom tak neskončili? Aktuální zjištění z kontrol pohřebních služeb popisuje ve Studiu Seznam Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce. A postoje své branže objasňuje Jaroslav Mangl z Asociace pohřebních služeb.

Reklama

Doporučované