Hlavní obsah

Všichni věstí propady, ale investoři v Německu překypují optimismem

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu druhý měsíc za sebou zvýšila, roste optimismus ohledně oživení z útlumu způsobeného šířením koronaviru. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil institut ZEW.

Článek

Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) odhaduje letošní propad německé ekonomiky o deset procent, spolková vláda je sice s minus 6,3 procenta optimističtější, ale pořád hodně v záporu.

Zato němečtí analytici a investoři museli dostat koňskou dávku optimismu přímo do žíly. Index důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku se totiž v květnu zvýšil na 51 bodů z dubnových 28,2 bodu. Růst tak výrazně překonal očekávání ekonomů, kteří květnovou hodnotu indexu v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 32 bodů. V březnu index kvůli obavám z hospodářských dopadů koronavirové krize klesl až na minus 49,5 bodu, nejníže od finanční krize v roce 2008.

„Narůstá optimismus, že od léta se bude ekonomika zotavovat,“ uvedl prezident institutu ZEW Achim Wambach. Zároveň však předpověděl, že výkon ekonomiky se na loňskou úroveň vrátí až v roce 2022.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky. Spolkový statistický úřad minulý týden oznámil, že ekonomika v prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta. Jde o nejhlubší propad od globální finanční krize v roce 2009. Na vině je šíření koronaviru a s ním spojená omezení, která nařídila vláda.

Německá ekonomika tak vstoupila do recese, která se definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. V loňském čtvrtém čtvrtletí se HDP snížil o 0,1 procenta.

Reklama

Doporučované