Hlavní obsah

Vstoupí do korejského konfliktu nezávislá země? Papež se bojí jaderné války

Papež na palubě svého letadla hovoří o možných důsledcích války KLDR a USA.

 

Reklama

Do vyostřeného konfliktu mezi USA a KLDR se vložil i papež František.

Článek

Norsko může být diplomatickým řešením gradujícího střetu mezi Spojenými státy a totalitní Severní Koreou, míní papež František. Při své zpáteční cestě z Egypta se na palubě letadla novinářům svěřil, že třetí nezávislá země, jako je například Norsko, by se měla snažit zprostředkovat mír mezi Severní Koreou a Washingtonem.

Podle papeže je nutné ochladit situaci, která se stala „příliš horkou" a představuje riziko ničení za pomoci jaderných zbraní. „Existují facilitátoři, a je jich mnoho, mediátoři, kteří se například nabízejí jako Norsko. Tato země je vždy připravena pomoci. Cesta je jednáním a diplomatickými řešeními,” nechal se slyšet papež.

KLDR v sobotu ráno otestovala další balistickou raketu. Pokus byl neúspěšný, avšak USA jsou odhodlané ukončit jaderné a raketové programy KLDR „všemi prostředky".

Podle papeže se o korejských střelách mluvilo již před rokem, ale teď se zdá, že se problém vyostřuje. Varoval také, že válka mezi USA a KLDR by „zničila dobrou část lidskosti a kultury všeho".

Test severokorejské balistické rakety odsoudily i Jižní Korea a Japonsko. Americký prezident Donald Trump na Twitteru uvedl, že Pchjongjang prokázal „neúctu k Číně".

Pentagon již do korejské oblasti vyslal americkou letadlovou loď USS Carl Vinson jako ukázku síly svého námořnictva.

Reklama

Doporučované