Hlavní obsah

Počty nakažených strmě rostou. Francii děsí čtvrtá vlna

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Francii počty nově nakažených covidem-19 v posledních dnech stoupají stále rychlejším tempem. Podle mluvčího vlády Gabriela Attala zažívá země začátek čtvrté vlny pandemie, která bude horší než všechny předchozí.

Článek

„Vstoupili jsme do čtvrté vlny viru. (…) Dynamika epidemie je extrémně silná. Tato vlna je rychlejší a nárůst počtu případů strmější než u všech předchozích. Takto silný a náhlý nárůst jsme ještě nezažili,“ oznámil mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal.

Uvedl také, že v průměru za posledních sedm dní je ve Francii 86 případů na 100 tisíc nakažených. Podle oficiálních čísel bylo ve Francii za poslední den 4151 pozitivně testovaných, minulé pondělí to bylo 1260 lidí. V neděli bylo 12 532 nových případů, nejvíce od poloviny května, uvedla agentura AFP. Za poslední den ve Francii zemřelo 20 nakažených covidem, celková bilance je 111 521 úmrtí. V neděli země překonala hranici 45 procent plně naočkované populace. Alespoň jednu dávku už dostalo 55,7 procenta obyvatel.

Největší obavy budí varianta delta, která aktuálně představuje 80 procent všech pozitivně testovaných a podle Attala se šíří „rychlostí blesku“. Podle epidemiologů sice strmě rostou počty nakažených, díky očkování je ale u většiny lidí mírnější průběh nemoci, a nemocnice proto zatím nečelí tak silnému tlaku jako během předchozích vln pandemie. Ve francouzských nemocnicích je aktuálně 7041 pacientů s covidem, z toho 360 jich nemocnice přijaly za posledních 24 hodin.

Francouzský parlament bude ve středu odpoledne jednat o možnosti zavést povinné očkování pro všechny pracovníky ve zdravotnictví. Vláda chce také zdravotním pasem podmínit přístup do některých zařízení nebo na akce, což ve Francii vyvolalo vlnu protestů. Část protestujících vládní omezení přirovnala k nacistickým zákonům během druhé světové války a do ulic vyrazila z připnutými žlutými hvězdami, jakými se povinně za války označovali Židé. Politici napříč spektrem toto srovnání odmítli a použití hvězd odsoudili.

Reklama

Související témata:

Doporučované