Hlavní obsah

Vstřícnost vůči Putinovi neprošla. Musí udělat první krok, chtějí lídři Unie

Foto: Profimedia.cz

Putin nejdříve musí plnit některé z požadavků Evropské unie, pak je možné s ním pořádat summity, dohodli se lídři evropských států.

Reklama

Vrcholná schůzka pokračuje dnes jednáním o oživení ekonomiky po covidové krizi.

Článek

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se neshodli na uspořádání vrcholné schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Novinářům to při odchodu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Návrh Německa a Francie po tříhodinovém nočním jednání summitu v Bruselu odmítly některé země, které chtějí, aby Moskva před rozhovory na nejvyšší úrovni začala plnit některé unijní požadavky.

Závěry summitu tak hovoří o možnostech dialogu v oblastech společného zájmu, zároveň ale vyzývají též k přípravě možných dalších ekonomických sankcí. Celkově se nesou ve výrazně méně příznivém tónu pro Moskvu, než byl původní text navrhovaný Berlínem a Paříží.

Vztahy EU a Ruska jsou podle unijních představitelů i v souvislosti s nepřátelskými akcemi na území některých členských zemí bloku včetně Česka na nejhorší úrovni za dlouhá léta. Prezidenti a premiéři sedmadvacítky proto vyzvali Evropskou komisi, aby připravila „možnosti pro nová restriktivní opatření včetně ekonomických sankcí“.

Německo a Francie se zároveň pokoušely prosadit vstřícnější tón včetně oné možné schůzky s Putinem, která se však po tlaku zvláště Polska a pobaltských zemí do závěrů summitu nedostala.

„Dnes jsme se nedokázali shodnout, že se ihned sejdeme na nejvyšší úrovni, ale pro mě je důležité, že formát dialogu zůstává a že na něm pracujeme,“ řekla po jednání Merkelová, která litovala, že summit neučinil „odvážnější krok“.

Dnes bude schůzka pokračovat a bude se jednat o hospodářském oživení po koronavirové krizi a debatovat o schvalování národních plánů obnovy. Během druhého dne summitu v Bruselu proberou i další postup měnové a bankovní unie.

Evropská komise v posledních dnech schválila více než desítku národních investičních a reformních plánů, na jejichž základě budou země moci čerpat peníze z mimořádného krizového fondu o objemu 750 miliard eur (19 bilionů korun). Vůdci členských zemí by se dnes měli bavit o dalším postupu, během něhož musí všechny strategie kolektivně odsouhlasit právě zástupci unijních zemí. Očekává se, že první státy by mohly začít peníze v rámci předfinancování čerpat už v červenci. Ty, které podobně jako Česko odevzdaly plány později, svůj první podíl dostanou patrně až po prázdninách.

Závěrečnou částí jednání lídrů bude takzvaný eurosummit, na němž se bude hovořit zejména o budoucích vyhlídkách bankovní unie, na jejíchž podrobnostech se zatím státy platící eurem nebyly schopny dohodnout. Této části se již patrně nezúčastní český premiér Andrej Babiš, který chce v poledne Brusel opustit a zamířit na jižní Moravu do oblastí, které ve čtvrtek večer zasáhly ničivé bouře a tornádo.

Reklama

Doporučované