Hlavní obsah

Vstup do politiky bych musel dobře zvážit, říká Ondráčka

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

David Ondráčka vedl českou pobočku Transparency International od roku 2008, jeho předchůdkyní byla Adriana Krnáčová.

Reklama

Z Transparency International odcházím z vlastního rozhodnutí, žádné spory za tím nehledejte, ujišťuje David Ondráčka.

Článek

Česká pobočka Transparency International v pátek oznámila, že její dlouholetý šéf David Ondráčka po osmnácti letech působení v této organizaci končí.

Jeden z nejznámějších protikorupčních aktivistů zatím neprozradil, co bude dál dělat. V krátkém rozhovoru pro Seznam Zprávy sice nevyloučil ani přestup do politiky, nyní si chce ale hlavně dobře rozmyslet, kam profesně zamíří.

Oznámení o vašem odchodu přišlo poměrně nečekaně. Není z něj navíc jasné, zda jste byl odvolán správní radou, nebo šlo výhradně o vaše rozhodnutí. Není to důsledek nějakých sporů?

Je to mé rozhodnutí, v Transparency International jsem byl dlouho, 13 let jako ředitel. Po tak dlouhé době cítím potřebu změny, je přirozené předat práci kolegům. Dohodli jsme se s týmem, správní radou, žádné spory nemáme. Organizace jede dál, dostane novou energii, tým je skvělý. Transparency bude dál silná a vlivná, nikdy jsem ji nestavěl jako one man show.

Kam profesně míříte? Přijal jste nějakou jinou pracovní nabídku?

Chci se nadechnout, dobře si rozmyslet další pracovní kroky, pracovní možnosti mám, ale chci to v klidu zvážit. Až se rozhodnu, tak dám vědět. Chci pomoct také rodičům v Havířově, kteří to teď potřebují.

Odcházíte z Transparency úplně, budete s dosavadními kolegy nějak dál spolupracovat?

Odcházím úplně, pouze ještě předám pár věcí kolegům a Petru Leyerovi, který mě nahradí. Musíme přepsat rejstřík a podobné věci. Žil jsem Transparency, byla to pro mě nejen práce, ale i vášeň, ale život jde dál. A nemizím ze světa.

Uvažujete do budoucna o vstupu do politiky? Mám na mysli hlavně kandidaturu ve volbách.

V této chvíli si chci v klidu rozmyslet své další kroky a pracovní možnosti, proto předávám štafetu. Pokud bych se někdy rozhodl pro veřejné nebo politické angažmá, musím to nejprve velmi dobře zvážit. Doteď jsem byl ve veřejném prostoru víc než viditelně.

Zamíří do politiky?

Přinejmenším v minulosti Ondráčku politika lákala. V roce 1998 kandidoval jako člen Unie svobody v obecních volbách v rodném Havířově. Do městského zastupitelstva se ale nedostal, i když vedl kandidátku. Úspěšnější byli dva kolegové, kteří měli více přednostních hlasů.

Po sněmovních volbách v roce 2013 se Ondráčka předběžně dohodl s šéfem hnutím ANO Andrejem Babišem, že by se mohl stát ministrem vnitra ve vznikající vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Toto vládní křeslo ale připadlo sociální demokracii a aktivista se tak ocitl mimo hru. Vztahy mezi Ondráčkou a Babišem se posléze zhoršily. V posledních letech Transparency International tvrdě vystupuje proti Babišovu střetu zájmů.

Při ohlédnutí za osmnácti lety v Transparency si toho jistě mnoho vybavíte. Která kauza vám nejvíce utkvěla v paměti?

Ekotendr, boj za regulaci hazardu, zbrojní zakázky, DPP, vodárenství, Lesy ČR, ale teď i střet zájmů a zneužívání dotací Andreje Babiše. Pamatuji toho dost, kauz bylo hodně.

Jak se v Česku za ty roky z vašeho pohledu změnily korupční praktiky, ochota politiků bojovat s tímto nešvarem a vnímání veřejnosti? Je korupce jiná než dříve, je jí méně nebo více?

Politiky je potřeba hlídat, dívat se jim pod prsty, to bude platit pořád. Korupce se mění, zájmové skupiny a vlivné lobby přebírají stát, ohýbají pravidla hry ve svůj prospěch, je zde korupce bílých límečků. Rozkrývat a překazit takové plány je mnohem těžší, je nutná velká profesionalita a vytrvalost.

Reklama

Související témata:

Doporučované