Hlavní obsah

Vstup jen bez závratě. Portugalsko má nejdelší visutou pěší lávku na světě

Bez komentáře: Nedaleko portugalského města Arouca otevřeli nejdelší visutou pěší lávku na světě.Video: AP

 

Reklama

Visutá pěší lávka byla pro veřejnost otevřena v poslední dubnový den. Dílo, které se nachází nedaleko města Arouca, ležícího severně od Lisabonu, měří 516 metrů. Pro srovnání: Je to dvakrát tolik, než měří lávka v pražské Troji.

Článek

Konstrukce přemosťuje 175 metrů hluboké údolí řeky Paiva. Lávka se nachází v parku Arouca, který je na seznamu geologických parků UNESCO. Jak uvedla agentura Reuters, představitelé města doufají, že stavba, jež stála 2,3 milionu eur (asi 60 milionů korun), přitáhne do oblasti cestovní ruch.

„Měl jsem trochu strach (…), ale pak to bylo něco mimořádného a jedinečného,“ uvedl 42letý Hugo Xavier, který se po lávce prošel mezi prvními.

Za procházku po lávce platí návštěvníci mýtné ve výši 12 eur (zhruba 300 korun), pro místní platí snížená sazba, zaplatí 5 eur.

Místní samospráva a obyvatelé věří, že lávka přiláká do oblasti nové turisty. Podle radnice by dílo mohlo přitáhnout pozornost milovníků inženýrských staveb, přírody či extrémních zážitků.

Podle stanice CNN dosavadní rekord držela visutá lávka Charlese Kuonena, která stojí ve Švýcarsku nedaleko zimního letoviska. Švýcarský most pro pěší, jehož provoz byl zahájen v roce 2017, měří 494 metrů.

Reklama

Doporučované