Hlavní obsah

Vstupenku do tajné místnosti, kam by chtěl každý, vyhrálo 275 Čechů. A jsou z nich milionáři

Loni se celkem 275 Čechů stalo milionáři. A Sazce se tržby zvýšily o 20 procent.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi v loňském roce utratili za loterijní hry Sazky více než 13 miliard korun a více než polovinu – 6,6 miliardy – jim firma vyplatila v podobě výher. Sázkaři tak pomohli největší loterijní společnosti v České republice k pětinovému růstu tržeb.

Článek

Je to malá kancelář v přízemí pražského sídla Sazky a dostat se do ní představuje splněný sen tisíců Čechů: takzvaná milionářská místnost. Pracovníci loterijní společnosti v ní ověřují totožnost majitelů tiketů s nejvyššími výhrami. V loňském roce dostalo právo projít jejími dveřmi 275 lidí, novopečených milionářů.

Pro vůbec nejvyšší výhru roku, 92 357 031 korun, si přijel sázející ze Zlínska.

Ale dobrý rok to byl nejen pro něj, ale i pro Karla Komárka a jeho společnost KKCG, která je majitelem Sazky. Komárkovi – podle Forbesu třetímu nejbohatšímu Čechovi – se někdejší vítězný souboj o krachující Sazku bohatě vyplácí.

Tržby loterií Sazky za poslední rok vzrostly téměř o 20 procent, jak zjistil exkluzivně Seznam přímo u sázkové společnosti. Rekordní rok zaznamenala především nejmladší loterijní hra Eurojackpot, kterou Sazka českým zákazníkům zpřístupnila na podzim 2014. Pouze na tuto hru si Češi vsadili za téměř dvě miliardy korun. Ve srovnání s rokem předtím se jedná o 53procentní nárůst.

Sazka v roce 2018

275 milionových výher.

Nejvíce miliónových výher v krajích: Moravskoslezský kraj, Hlavní město Praha, Středočeský kraj.

Celkem vyplaceno 40 milionů výher v hodnotě 6,6 miliardy korun (zahrnuje číselné loterie a losy).

Nejčastěji sázenou kombinací ve sportce zůstává 1, 2, 3, 4, 5, 6. V případě, že by Superjackpot padl právě pro tuto kombinaci, výhra by se rozdělila rovnoměrně mezi sázející zmiňované kombinace.

Sportka, nejstarší a nejznámější loterie v tuzemsku, si ale stále drží své neotřesitelné postavení. O síle této číselné hry nejlépe vypovídá situace z roku 2011 – ačkoliv tehdejší vůdce Sazky Aleš Hušák veřejně prohlašoval, že Sazka nemá na výplatu výher, lidé přesto sázeli dál.

Dnes je ze Sazky jiná, zdravá společnost, které Sportka přinesla za rok 2018 tržby 5,9 miliardy korun. Pro srovnání: zhruba tu samou částku utrží nápojový gigant Kofola za celou svou roční produkci.

Nejvyšší výhry roku

1. Sportka 92 357 031 Kč – Zlínský kraj

2. Sportka 54 029 325 Kč – Jihomoravský kraj

3. Sportka 48 688 883 Kč – Hlavní město Praha

4. Sportka 42 978 769 Kč – Plzeňský kraj

5. Eurojackpot 38 418 425 Kč – Moravskoslezský kraj

„Důvodem rostoucího zájmu o loterie jsou zejména inovace, které zákazníkům nabízíme. Ať už jsou to mimořádná losování nebo zajímavé věcné výhry. Jsme rádi, že loterie je čím dál víc populární mezi občasnými hráči, a díky tomu, že se z loterie stále více stává zábava, daří se oslovovat i mladší cílovou skupinu,“ uvedl Robert Chvátal, generální ředitel Sazky.

Podobně jako v Eurojackpotu vzrostl zájem zákazníků o stírací losy. Jejich prodej se zvýšil o 51 %. A pak je tu ještě jedno číslo, které pro majitele Sazky může být klíčové v budoucnu: už deset procent tržeb pochází ze sázení všeho druhu na internetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované