Hlavní obsah

V Brtnici od pátku odklízejí následky bleskové povodně, v Českém Těšíně déšť zatopil několik ulic

V Brtnici řádila blesková povodeň.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Lidé z Brtnice na Jihlavsku celý víkend odklízejí následky bleskové páteční povodně. Voda po přívalových deštích vytopila dvacítku domů. Hasiči evakuovali dvanáct lidí. Všichni jsou zpět doma.

Článek

Stačila necelá hodina a z útulných chalup a domů v Brtnici na Jihlavsku se stala rozbahněná řeka. Lidé celý víkend odklízejí následky přívalových dešťů. Na některých místech napršelo až osmdesát litrů na metr čtvereční, nejvíce to odnesla Brtnice s přilehlými částmi Jestřebí a Přísek.

Rozbahněná řeka a rybník tam zaplavily dvacítku domů, v některých domech voda dosahovala až 1,2 metru. „Máme zničené úplně všechno. V kuchyni sporák, mikrovlnku, lednici,” vypráví Věra Vacková. Stejně jako další rodiny v Jestřebí nemá o víkendu ani chvilku odpočinku. Z domů je potřeba dostat všechno bahno, zničené věci nakládají do kontejnerů. Pak přijdou na řadu vysoušeče, přesto někteří budou znovu omítat.

Právě v Jestřebí řeka Brtnice napáchala největší škody. Auta posouvala o stovky metrů, ničila velké kamenné zdi a uvnitř domů zanechala tuny nánosů a bahna. „V Jestřebí bylo zaplavených asi dvanáct domů,” popsala starostka Brtnice Miroslava Švaříčková.

Místní už přemýšlejí, proč voda přinesla takovou spoušť. „Samozřejmě jsou na vině přívalové deště, ale také nedostatečná propusť místního mostu. Měla by být pětkrát větší. Voda přitekla z polí nad námi. Jsou tam rozorané meze, navíc tam pěstují monokultury kukuřice, což žádnou vodu nezadrží,” řekl Jan Píša.

Také on má stavení úplně zničené. „Hned v pátek mi pomáhalo dvacet lidí, v sobotu přišli další. Jsem rád, že tady vládne taková sounáležitost,” řekl Píša.

V centru Brtnice nevydržel nápor vody zámecký rybník a vylil se asi na pět soukromých domů. Právě tam hasiči evakuovali dvanáct lidí. Ti se velmi brzy mohli vrátit domů. I v následujících dnech však musejí uklízet spoušť, kterou voda napáchala.

V pondělí přijedou do Brtnice likvidátoři pojišťoven. Kromě domů jsou poškozené i chodníky a krajské silnice. Škody porostou do milionů korun.

Do Českého Těšína přišel přívalový déšť dnes, zaplavil domy i silnice

Prudký přívalový déšť spustil kolem šesté hodiny ranní, během čtyř hodin napršelo více než 90 milimetrů srážkové vody. Pod vodou zůstalo několik ulic. Na místě zasahují hasiči, odčerpávají vodu z rodinných domů, podchodu na nádraží a jiných zasažených objektů.

Přívalový déšť ve městě zatopil více než 20 objektů. Podle informací serveru Týdeník Policie se aktuálně povodňová situace zlepšuje. Práce s odčerpáváním vody z domů a silnic ale nekončí a majitelé teprve počítají škody.

Reklama

Doporučované