Hlavní obsah

Všude dobře, doma nejlépe. 10 milionů Čechů trávilo loni dovolenou v Česku

Češi po republice cestovali v loňském roce více než obvykle. 10 milionů z nich si rezervovalo ubytování.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Domácích turistů se v tuzemských hotelech, penzionech a kempech loni poprvé ubytovalo víc než deset milionů, odhaduje agentura CzechTourism.

Článek

Počet českých hostů rostl téměř dvakrát rychleji než zahraničních turistů. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že loni od ledna do září výrazně přibylo především návštěvníků z Číny, kterých přijelo o 26 procent meziročně víc a poprvé jich bylo víc než ruských turistů.

„Zaznamenali jsme enormní nárůst čínských turistů, jak v Praze, tak zejména v Brně, kde se jich loni ubytovalo sedmkrát více než v roce 2017. Po Praze chtějí čínští turisté navštívit i jiná místa v ČR a do Brna jezdí převážně byznys klientela,“ řekl ředitel hotelové sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.

Místo recepčních v hotelu zaujme robot. Zatím vypadá jako skříň s displejem, ale časem ho naučí mluvit

Práce snů – kombinace nekonečného cestování a práce, to je digitální nomádství

Za první tři čtvrtletí loňského roku do ČR přijelo 480 000 turistů z Číny. Číňanů je tak poprvé víc než Rusů, kterých přijelo 413 000 při růstu o 2,3 procenta. Němců přibylo o 4,3 procenta na 1,5 milionu korun. Nizozemců přijelo o 6,7 procenta víc, Poláků o 8,4 procenta a Ukrajinců o 45 procent víc.

Rostly také příjezdy domácích turistů. Za první tři čtvrtletí jich do ubytovacích zařízení přijelo 8,7 milionu, což bylo o 8,5 procenta více než ve stejném období předchozího roku. „Dohromady dokonce o něco více než za celý rok 2015. Za rok 2018 tak příjezdy domácích turistů do hromadných ubytovacích zařízení pravděpodobně překonají hranici deseti milionů,“ sdělila mluvčí CzechTourismu Renata Kasalová. Z menších trhů loni podle statistiků výrazně přibylo turistů ze Spojených arabských emirátů, a to o téměř 18 procent, a z Tchaj-wanu o 19 procent.

Reklama

Doporučované