Hlavní obsah

Z místa katastrofy: Kvůli praskající přehradě úřady evakuovaly tisíce lidí

Foto: ČTK

Takto záplavy poškodily město Erftstadt.

Reklama

Záplavy na západě Evropy mají desítky obětí, přes tisíc lidí se pohřešuje. Lidé ze zasažených oblastí pro Seznam Zprávy popsali aktuální situaci.

Článek

„Hotová apokalypsa.“ Tak popisují záplavy na západě Evropy Němci žijící ve vesnici poblíž Euskirchenu. Velká voda se přihnala ve čtvrtek a přes noc zamávala životy tisíců lidí. Lidé z nejzasaženějších oblastí, jako je Porýní-Falc či Severní Porýní-Vestfálsko, mají v tom lepším případě plné ruce práce s pomáháním těm, kteří takové štěstí neměli.

Tobiase z Kreis Euschirchenu zachránilo, že bydlí na kopci. „Osobně jsem měl štěstí, budova, ve které bydlím, je na kopci, takže se zde nemůže voda hromadit. Všechno to ale teče z kopce dolů a tam způsobuje velké škody. Spousta mých přátel přišla o všechno. Voda jim propláchla domy a byty. Nemají nic,“ popisuje pro Seznam Zprávy čtyřicetiletý Němec. Dodává, že varování před potenciálně velkým problémem poprvé zaznamenal na začátku týdne.

Foto: Welt.de, Seznam Zprávy

Mapa nejzasaženějších oblastí v Německu.

„První varování před povodněmi jsem zaznamenal v aplikaci NINA v pondělí. Teď jsou najednou ulice pokryté sutinami, všude kolem jsou poškozené domy, poházená auta. Všude jen bahno a trosky. Zhroucené silnice, železniční koleje,“ říká Tobias, který zažádal o částečnou anonymitu. Od středečního večera mají místní potíže s pitnou vodou a elektřinou.

„V deset večer vypadl proud. Zůstali jsme bez pitné vody, internetu i mobilů. Musím říct, že pohotovostní složky také zafungovaly opravdu rychle, ve čtvrtek ráno jsme měli alespoň elektřinu. Pořád tu není internet a mobilní sítě jsou slabé, ale aspoň něco. Pitnou vodu máme jen několikrát denně, navíc ji musíme převařovat, protože by mohla být kontaminovaná kvůli netěsnícímu potrubí,“ říká Tobias. Vedení města se aktuálně snaží co nejlépe zkoordinovat nabídky pomoci. „Chtěli jsme s kamarády pomáhat alespoň s úklidem, úřady se v této fázi snaží přijít na to, jak nejlépe s dobrovolníky naložit,“ dodává.

Že se s nabídkami pomoci roztrhl pytel, potvrzuje i další místní obyvatel. „Vzhledem k tomu, že naše vesnice nebyla až tak zasažená jako okolí, se snažíme alespoň pomáhat jeden druhému. Je až šílené, kolik lidí chce pomoct. Pomáhají nám také hasičské sbory z celého Německa, odčerpávají vodu a snaží se vyhnout katastrofě,“ popisuje pro SZ mladý Němec Dirk a sdílí své záběry z okolí.

Foto: Dirk H.

Voda na ústupu odhalila další škody.

„Je to tu ale naprostá apokalypsa. Aktuálně se bojíme, že se protrhne velká vodní nádrž v okolí, Steinbachtalsperre, evakuovali kvůli tomu šest tisíc lidí. Je hodně špatné, že jsou v ní praskliny…“ říká Dirk.

V částech spolkových zemí Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko spadlo během 48 hodin až 148 litrů srážek na metr čtvereční. Obyčejně tam přitom naprší asi 80 litrů za celý červenec. Podle mluvčího německé meteorologické služby Andrease Friedricha na některých místech napršelo nejvíce za více než 100 let, řekl CNN. Povodně zasáhly Nizozemsko či Belgii.

Počet obětí v Porýní-Falci se odhaduje na 60. Nejméně 1300 lidí se v tamním okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler pohřešuje. V oblasti Euskirchenu policie stále hledá 40 lidí. Podle kolínské policie je v okolí Bonnu nezvěstných 19 místních. Speciálně zřízené linky pro pomoc s hledáním pohřešovaných nepřestávají zvonit.

Obrovský počet pohřešovaných v Německu naznačuje téměř nepředstavitelný rozsah katastrofy, píše server Der Spiegel. „Mobilní síť je částečně paralyzována a mnoho lidí není přátelům a příbuzným k dispozici. Jinými slovy: V ideálním případě je mnoho z oficiálně nezvěstných nezraněných, ale nelze se k nim dostat telefonicky,“ oznámila mluvčí okresu Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Postupem času se začínají sčítat první škody. V nejhůře zasaženém okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler v německém Porýní-Falci povodně mimo jiné těžce poškodily plynovod. „Bohužel to bude trvat týdny nebo měsíce, než bude dodávka plynu zpátky,“ uvedl mluvčí plynárenské společnosti Marcelo Peerenboom. Pro občany to znamená studenou vodu, a když nastane topná sezona, tak i zimu v bytech.

Příval vody však otevřel také diskuzi o ochraně klimatu. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v pátek v reakci na pohromu vyzval k zesílení opatření. „Pouze pokud se odhodlaně pustíme do boje proti klimatické změně, budeme moci držet v mezích extrémní povětrnostní situace, které nyní zažíváme,“ řekl Steinmeier.

Reklama

Související témata:

Doporučované