Hlavní obsah

Všude padají zdravotníci únavou. V Sušici se rozhádali, až odchází personál

Záhady Josefa Klímy z 5. 11. 2020: Všude padají zdravotníci únavou, v Sušické nemocnici se dohadují.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve chvíli, kdy celá republika řeší kapacitu nemocnic, se v Sušici rozhořel další spor o místní nemocniční zařízení, který může skončit jeho uzavřením.

Článek

V roce 2019 se vedení Sušice rozhodlo, že ukončí smlouvu s nájemcem nemocnice a zařízení začne provozovat samo. V městské radě tehdy převážil názor, že soukromá společnost, která jej provozovala, neměla utlumovat akutní péči. Větší část radních a zastupitelů měla za to, že tyto kroky ohrožují pacienty ve vážném stavu, kteří se nemusí dostat k lékaři včas.

Nemocnici tehdy převzalo město. „Převzali jsme ji bez akutní péče. Naše vize byla, že chceme znovu obnovit tento provoz. Ale k tomu, aby se to povedlo, jsme potřebovali zdravotní personál, což bylo to nejtěžší,“ vzpomíná pirátský radní Pavel Hais, který se stal jedním z nových jednatelů nemocnice. Druhým jednatelem a ředitelem nemocnice byl Václav Rada.

Ale i nové vedení začalo mít na radnici problémy. Jejich oponenti argumentovali, že akutní lůžka budou pro město příliš drahá, poukazovali zejména na mzdy lékařů.

Hais a jeho tým nakonec prosadili, že město náklady zpočátku uhradí a pak se s krajem domluví na spolufinancování. Nemocnice tedy v lednu obnovila akutní provoz, nastoupil do ní nový tým lékařů.

Město si dokonce zadalo i externí analýzu fungování. „Ta potvrdila, že pánové Hais a Rada byli na dobré cestě. I ekonomické indikátory vypadaly pozitivně,“ připomíná Lukáš Potužák z občanské iniciativy Pro naši nemocnici.

Město však výsledky analýzy tajilo, podle iniciativy i jednatelů proto, že jejím hlavním účelem bylo pošpinit nové vedení nemocnice. A když to nevyšlo, argumentovali lidé kolem starosty města Petra Mottla (ODS) tím, že analýza byla nekvalitní.

Nehledě na rozbor - na zářijové radě města, která je zároveň valnou hromadou, byli oba jednatelé odvoláni. A ten samý den rada také jmenovala i nového jednatele s úkolem změnit ekonomické fungování nemocnice.

Co přesně bude měnit? „Podle mě s tou nemocnicí bude to, co s ní je. Normálně bude fungovat jako akutní nemocnice s těmi odděleními, která tam byla a budou,“ sdělil redakci nový jednatel Jiří Vlček.

Jenže zdravotníci slyšeli něco jiného. Primář chirurgického oddělení Ondřej Krajník, kterého - se zadáním obnovit akutní lůžka - přijali Hais s Radou, podal spolu s dalšími lékaři výpověď. Od Vlčka se měl dozvědět, že investice nutné k dokončení spuštění plného akutního provozu se s okamžitou platností zastavují. „Hned ten první večer si mě pan ředitel zavolal nahoru do ředitelny a řekl, ať v žádném případě nepočítáme s cétéčkem. Po tomto sdělení jsem řekl, že jsme každý z jiného těsta a já v tom pokračovat nemůžu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Krajník.

Nemocnice chirurgické oddělení uzavřela, části lékařů běží výpovědi a je otázkou, zda se po covidové krizi podaří získat nový personál.

Nadto celý spor přerostl i do osobní roviny. Svědčí o tom případ jedné ze zdravotních sester, která dostala výpověď – pro nadbytečnost. Z dokumentů, které redakce získala, je přitom zjevné, že tento důvod nemohl být pravdivý.

Zastánci bývalého vedení (toho s Haisem a Radou) podezírají lidi kolem starosty, že cílem akce je nemocnici znehodnotit a předat zpět soukromé firmě. Lidé kolem starosty na oplátku naznačují, že minulé vedení nemocnici tunelovalo.

„Podmínky, zejména mzdové, jsou nadstandardní. Jsou na dvojnásobku, na trojnásobku toho, co je v jiných nemocnicích – i vyššího řádu. A nemyslím si, že skupinka lékařů by si měla klást podmínky, kdo bude nebo nebude jednatelem,“ říká starosta Mottl.

Analýza fungování, kterou si redakce prostudovala, ovšem ani tohle nepotvrzuje: průměrné mzdy jsou v Sušici nižší než třeba v Nemocnici Strakonice.

Na konci listopadu doběhnou odcházejícím lékařům výpovědi. Co bude dál, není jasné. Nemocnice nyní nemá ani nutného odborného garanta zdravotní péče.

Kdo z účastníků sporu nám řekl na kameru pravdu? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované