Hlavní obsah

Vtipkovalo se i děkovalo. Posádka New Shepard popsala své dojmy z vesmíru

Foto: Blue Origin press conference

Záběr z tiskové konference po přistání rakety.

Reklama

Raketa New Shepard miliardáře Jeffa Bezose v úterý úspěšně dokončila svou první cestu do vesmíru s pasažéry na palubě. Cesta astronautům zabrala deset minut, šlo však prý o nejlepší den jejich životů.

Článek

Plně automatizovaná raketa New Shepard poprvé vyrazila do vesmíru s lidmi na palubě. Let společnost Blue Origin naplánovala na 20. července, tedy na den 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci, a vše se odehrálo na západě amerického státu Texas. Uvnitř stroje se nacházeli Jeff a Mark Bezosovi, Wally Funková a Oliver Daemen.

Ještě předtím, než se raketa odlepila od zemského povrchu, mohli diváci sledovat nástup kosmonautů do stroje nebo jejich povzbudivě zdvižené palce, kterými komunikovali s okolím za okny rakety. Jeff Bezos a jeho bratr Mark, který se na cestu do vesmíru vydal s ním, si již usazení v raketě vyslechli prostřednictvím vysílačky také slova podpory od jejich sestry Christiny.

„Tvoje vášeň pro vesmír je nakažlivá,“ sdělila Christina na adresu miliardáře Bezose. Oba bratry pak vyzvala, aby „si pospíšili a dostali své zadky zpět na Zem“, a ona je tak mohla obejmout. Štěstí Bezosovi a ostatním popřál i podnikatel Elon Musk, který se sám o cesty do vesmíru zajímá.

Na záznam letu se můžete podívat zde:

V průběhu letu bylo slyšet nadšené jásání astronautů, kteří v euforii prohlásili tento den za ten nejlepší v životě. Celá akce trvala málo přes deset minut. Po návratu na Zem na posádku čekali novináři, rodina i tým pracovníků, kteří se na události podíleli. Nechybělo ani šampaňské.

Na tiskové konferenci, která začala více než dvě hodiny po startu rakety, čerství astronauti nejdříve obdrželi tradiční odznaky, kterými se pyšní všichni, kteří do vesmíru zavítali. Jeff Bezos pak poděkoval těm, kteří se na události podíleli – jak inženýrům z Blue Origin, tak každému zákazníkovi i zaměstnanci Amazonu.

„To vy jste za tohle všechno zaplatili,“ zavtipkoval s poděkováním miliardář, který je zakladatelem zmíněného internetového obchodu.

„Můj bože. Moje očekávání byla vysoká, ale byla dramaticky překonána,“ popsal Bezos následně své pocity z cesty. Jako jedno z největších překvapení zmínil stav beztíže, který mu připadal až normální a velmi klidný. Významným okamžikem pro něj byl také pohled z vesmíru na Zemi a její křehkost.

„Je úžasné to vidět ze shora a pohybovat se kolem,“ komentoval cestu osmnáctiletý člen posádky Oliver Daemen, který se díky letu stal nejmladším člověkem ve vesmíru. Byl náhradním vítězem aukce, ve které si lidé mohli místo na palubě rakety zakoupit. Původně se měl zúčastnit až letu druhého, vítěz prvního letu se ale nakonec nemohl k astronautům připojit, a tak Daemen zaujal jeho místo. Letenka do vesmíru měla údajně vyjít na 28 milionů dolarů. „Jsme jedni z prvních, ale doufejme, že to bude moct zažít mnohem mnohem více lidí.“

„Dlouho jsem čekala na to, abych se tam konečně dostala,“ uvedla dvaaosmdesátiletá Wally Funková, která se stala naopak nejstarším člověkem, který kdy do vesmíru zavítal.

Funková je jedním z posledních žijících členů takzvané Mercury 13. Jde o skupinu třinácti amerických žen, které úspěšně prošly stejnými fyziologickými testy jako astronauti, které NASA v roce 1959 vybrala pro projekt Mercury, jehož cílem bylo dopravit člověka na oběžnou dráhu Země a zpět. Do vesmíru se ovšem tehdy nepodívaly.

„Bylo to skvělé, nemůžu se dočkat, až to podniknu znovu,“ sdělila jediná žena posádky a děkovala Bezosovi.

Do vesmíru se čtyřčlennou posádkou letěl také kus plátna z prvního motorového, vlastnoručně postaveného letadla Wright Flyer a bronzový medailon spojený s momentem, kdy v roce 1783 člověk poprvé vzlétl ze Země pomocí horkovzdušného balónu.

Společnost dělaly skupině také brýle Amelie Earhartové, která jako první žena přeletěla Atlantský oceán.

Během tiskové konference diváci viděli také záběry z vnitřku kabiny, kde astronauti zažívali stav beztíže. Ten si krátili akrobatickými kousky či házením pingpongových míčků. Společnost pak pustila i záběry z přistání a následných oslav.

„Naše rodiny nás po celou dobu velmi podporovaly, má žena mi byla absolutní podporou,“ komentoval zážitek poslední z astronautů, Mark Bezos. „Když jsme se vrátili na Zem, přišel čas dát emocím průchod. Bylo to trochu víc emotivní, než jsem čekal.“

Závěr tiskové konference Bezos využil k představení své nové filantropické iniciativy Courage & Civility Award, která se – dle svého motta – zaměřuje na „lídry, kteří míří vysoko, odvážně usilují o různá řešení, a to vždy se zdvořilostí“. Ti, kteří obdrží tuto cenu, získají vždy sto milionů dolarů, které následně věnují charitě podle vlastní volby.

Reklama

Doporučované