Hlavní obsah

Vůbec pro nás nepracuje, stěžuje si Donald Trump na stanici Fox News. Proč by ale vlastně měla?

Foto: Shutterstock.com

Vůbec pro nás nepracuje, stěžuje si Donald Trump na stanici Fox News. Proč to říká?

Reklama

„Fox News už pro nás vůbec nepracuje,” prohlásil americký prezident Donald Trump na svém Twitteru. „My nepracujeme pro vás,” vzkázal na oplátku moderátor Fox News Neil Cavuto. Dlouho idylický vztah mezi současným obyvatelem Bílého domu a soukromou televizní stanicí tak obdržel další šrám. Jak se ale vůbec stalo, že prezident demokratické země předpokládá, že „pro něj pracuje televizní stanice”?

Článek

Prezident Trump si začal stěžovat, že televizní stanice Fox News „pro něj už dostatečně nepracuje”. Svým výrokem si Trump vysloužil kritiku z vícero stran. Z jedné se na jeho konto ozvaly hlasy, které vztah Trumpa k Fox News přirovnaly ke vztahu například čínské nebo ruské vlády ke státním televizím. Na straně druhé se proti Trumpovi ohradili i přímo pracovníci Fox News.

Jeden z hlavních moderátorů stanice Neil Cavuto se v přímém přenosu proti Trumpovi vyjádřil velmi ostře. „Tak zaprvé my pro vás nepracujeme, pane prezidente, já pro vás nepracuji, mou prací je o vás informovat,” reagoval na Trumpův tweet Cavuto.

Za posledních pár měsíců to není poprvé, co se mezi Trumpem a Fox News objevily „problémy v ráji”. Přestože se prezident ve vysílání těšil velké oblibě, obzvlášť v ranní show Fox & Friends, nyní od něj moderátoři a komentátoři stanice čelí podobné kritice jako většina zbylých novinářů ve Spojených státech amerických. Tedy negativní. Jak se ale vůbec stalo, že prezident demokratické země předpokládá, že „pro něj pracuje televizní stanice”?

Vzteklý pes a názorová žurnalistika

Kabelová stanice Fox News začala vysílat v roce 1996. Založil ji slavný mediální magnát Rupert Murdoch, přezdívaný také jako „vzteklý pes”. Právě vztah Ruperta Murdocha a současného prezidenta se začal vyvíjet ve zpravodajství, který bychom z české perspektivy nejspíš neoznačili jako „vyvážené”. Často se také skloňuje „byznysový” vztah mezi Murdochem a Jaredem Kushnerem, tedy prezidentovým zetěm.

Zpravodajská stanice od začátku svého vysílání sympatizuje s Republikánskou stranou a po nástupu Trumpovy administrativy se stočila víceméně k její podpoře. Na tiskových konferencích mají novináři Fox News přednost, na výjezdech se k nim přistupuje jako ke členům prezidentova týmu. A samotné vysílání se spíše než k uvádění zpravodajských faktů uchýlilo k čistému vyjadřování názorů.

„Na začátku století začala stanice Fox News dělat názorovou žurnalistiku, která se za posledních 20 let hodně prohloubila a zároveň na ni začaly reagovat jiné stanice,” komentuje postavení Fox News v americkém mediálním prostředí šéf Českého centra v New Yorku a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Miroslav Konvalina.

Popisuje to, jak Fox News zpracovává zpravodajský obsah. Relaci moderátoři začnou rovnou komentářem. „Pokračují v rozhovoru s hosty, kteří se tam mimochodem často opakují a již jsou ovlivněni tím prvotním komentářem moderátora,” uvažuje Konvalina.

Manipulace a obsah, který lidé chtějí

A témata? Nicole Hammerová z University of Virginia pro magazín The New Yorker komentovala agendu Fox News tak, že mají téma strachu jako byznys strategii. Stanici navíc několikrát usvědčili z manipulace. Obrazové i informační. Jedním z příkladů může být sestřih reakce publika na vyhlášení republikánských vnitrostranických voleb. Zkomponovala „bučení” davu z roku 2010 a využila ho pro reportáž o rok později. Reakce na volbu Rona Paula, bývalého poslance, tak byla o dost emotivnější než ve skutečnosti.

„Dnes nejde jen o fakta, ale o komentovaná fakta. Když divák přijde k televizi později, už se může jen dohadovat, co přesně se děje,” uvažuje Konvalina. Podle něj nejde o zpravodajství, na které jsme v našem kontextu zvyklí, tedy o určitou vyváženost.

Každá stanice ve Spojených státech (a nejen tam) cílí na konkrétního diváka a dává mu ten obsah, pro který si k televizní obrazovce jde. Navíc je na trhu takový přetlak, že si každý musí najít své téma, které táhne. Miroslav Konvalina používá ekvivalent ze života: „Také nebudete chodit do hospody s lidmi, kteří říkají, co vás nezajímá.”

Noví oblíbenci a mluvčí Sarah

Z výsluní prezidentova zájmu se Fox News stáhla mrknutím oka do stínu. Trump dokonce společně s „nepracují pro nás” tweetem podpořil jinou konzervativní televizní stanici – One America News Network. Ta je prý k němu a jeho politice přátelštější.

Přestože se stanice dostala do nemilosti, její zaměstnanecké řady posílila bývalá výrazná osobnost Bílého domu Sarah Sandersová. Bývalá tisková mluvčí, hlasitá podporovatelka současného prezidenta, skončila před pár měsíci s tím, že chce věnovat více času dětem. Poté se spekulovalo o tom, že chce vstoupit do politiky. V srpnu ale oznámila, že se stává komentátorkou Fox News.

„S českou krajinou to vůbec srovnávat nejde. Jde o dlouhodobý vývoj,” říká Konvalina na otázku, zda jde hledat paralely v našem prostředí. Ve Spojených státech nefunguje formát veřejnoprávního média, jak jsme zvyklí. Televize je také tamní výsostný zpravodajský formát. „Média mají za úkol hlavně vydělávat a pro své majitele přinášet profit,” shrnuje.

Obdobou veřejnoprávní televize v USA je PBS, ta ale funguje jinak, než jsme na to u veřejnoprávních médií v Česku zvyklí. Televize je nezisková společnost, která se soustředí především na vzdělávací obsah. Finance na provoz nečerpá z koncesionářských poplatků. Je dotována z vládního rozpočtu a finančních příspěvků od sponzorů a diváků.

Reklama

Doporučované