Hlavní obsah

Vučič je zloděj, skandují davy. Jak číst měsíce trvající protesty v Srbsku?

Svět bez obalu: Jak číst měsíce trvající protesty v Srbsku.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Demonstranti žádají odstoupení současného srbského prezidenta, viní ho z uzurpování moci a kontroly veřejnoprávních médií.

Článek

Protivládní demonstrace v Srbsku trvají už měsíce. Zatím je za jejich vrchol považována půlka března, kdy protestující krátce obsadili budovu státní televize, kde chtěli odvysílat své požadavky, a střetli se v centru Bělehradu s policií.

Žádají, aby bývalý předseda srbské vlády a od roku 2017 prezident Srbska Aleksandar Vučić odstoupil.

„Nenecháme toho,“ říká předák opozičního ultrapravicového uskupení Svaz pro Srbsko Boško Obradovič, který převzal klíčovou roli v eskalaci protestů. Do nich jsou zapojeny další strany napříč politickým spektrem. „Požadujeme rezignaci Aleksandara Vučiće a dalších lidí. Požadujeme svobodné volby a předtím minimálně 6 až 9 měsíců, kdy budou média svobodná. To jsou naše požadavky a na nich budeme trvat. Nevzdáme to.”

Aktivisté kromě toho žádají okamžité propuštění všech, kdo byli během demonstrací zatčeni. Pokud se tak nestane, chtějí organizovat celostátní protesty.

Srbský prezident požadavky odmítá, své kritiky označil za fašisty. „Srbsko nebude tolerovat hrozbu násili proti nikomu. Ten, kdo si myslí, že může dosáhnout politických cílů chuligánstvím, násilím, útoky na občany, fyzickými útoky na lidi, se hluboce mílí,” řekl Vučić.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované