Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu Bagdádí zřejmě promluvil na nové nahrávce

Hlas na nahrávce vyzývá k pokračování džihádu a odsuzuje rebely, kteří se vzdali syrskému režimu.Video: AP

 

Reklama

Zpravodajská agentura al-Furkán zveřejnila zvukovou nahrávku, na které údajně hovoří vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí. Pokud se podaří ověřit, že jde skutečně o jeho hlas, půjde o první Bagdádího vystoupení po jedenácti měsících.

Článek

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila po téměř roce první zvukovou nahrávku, na níž údajně hovoří její vůdce abú Bakr Bagdádí. Na záznamu vyzývá své stoupence, aby vytrvali v džihádu. Informovala o tom zpravodajská agentura al-Furkán, která pro IS pracuje. Zatím se nepodařilo ověřit, zda hlas na nahrávce skutečně patří Bagdádímu.

„Pro mudžáhida míra vítězství či porážky nezávisí na městě, které bylo ukradeno nebo se stalo vlastnictvím toho, kdo má vzdušnou převahu, mezikontinentální střely či chytré bomby,” říká na téměř 55minutové nahrávce Bagdádí.

Prohlášení bylo zveřejněno v době, kdy muslimové slaví svátek obětí íd al-adhá. Poslední Bagdádího nahrávka se objevila loni 27. září. Ve 46minutovém záznamu tehdy vůdce IS vyzýval své spolubojovníky, aby pokračovali v odporu vůči nepřátelům.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a bezmála třetinou Iráku. O tři roky později přišla teroristická organizace prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Irák loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS na svém území, radikálové se ale stále skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem a dále páchají krvavé útoky. Právě v této oblasti se nejspíš nyní ukrývá i Bagdádí.

Rusko loni v červnu oznámilo, že vůdce Islámského státu zřejmě zahynul v květnu při ruském náletu u syrské Rakky. Později ale přiznalo, že zprávu stále prověřuje. V září pak americká armáda oznámila, že nepochybuje o tom, že Bagdádí je stále naživu.

Reklama

Související témata:

Doporučované