Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu v nové nahrávce vysílá do akce sebevražedné bojovníky

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nahrávka vůdce Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Abú Bakr al-Bagdádí k akci vyzval sebevražedné atentátníky. Odpor islamistů ztěžuje vojákům postup do města.

Článek

Agentura Reuters přinesla záznam plamenné řeči vůdce takzvaného Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího. Jeho stoupenci ji dnes časně ráno umístili na internet.

al-Bagdádí, který podle všeho zůstává v aktuálně dobývaném Mosulu, ve svém projevu vyzval obyvatele města i celé provincie Ninive, jejímž správním centrem Mosul je, aby bojovali proti „nepřátelům Boha”. Zároveň do akce vyslal sebevražedné atentátníky.

Vůdce islamistů si je vítězstvím v „totální válce a velkém džihádu”, který se právě teď odehrává na předměstí druhého největšího iráckého města, naprosto jistý. Mosul brání asi pět tisíc bojovníků Islámského státu.

Nahrávka je prvním veřejným vyjádřením Abú Bakra al-Bagdádího od roku 2015, celkově je dlouhá přes půl hodiny. Jak upozorňuje CNN, nelze věrohodně prokázat, že hlas opravdu patří vůdci islamistů. V řeči nicméně odkazuje k nedávným událostem, třeba k šikování tureckých vojáků na turecko-irácké hranici.

Foto: Reuters

Vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí

Chalífa zůstává v Mosulu

Al-Bagdádí se zřejmě, podle Kurdů, stále nachází v Mosulu. Není ovšem jasné, zda v obléhaném městě zůstává dobrovolně. Podle náčelníka generálního štábu armády iráckého autonomního Kurdistánu Fuáda Husajna, kterého citovala ČTK, se vůdce IS už devět měsíců skrývá a je závislý na velitelích, kteří bojují v Mosulu a v Tal Afaru. Jasné ale je, že svého vůdce budou bojovníci IS bránit do posledního muže, jejich fanatický odpor, kdy se nedá očekávat, že by se vzdali postupujícím iráckým a kurdským jednotkám, značně zpomaluje postup vojáků. Tuhé boje se svádí doslova o každou ulici.

Abú Bakr al-Bagdádí vyhlásil takzvaný Islámský stát v iráckém městě Fallúdža 4. ledna 2014. Svou moc předtím upevňoval nejprve v jednom z amerických vězení v Iráku, později ve strukturách al-Káidy, od které se Islámský stát před dvěma lety odtrhl. Vůdce islamistů sám sebe prohlásil za chalífu, tedy za nástupce proroka Mohameda a nejvyšší duchovní autoritu.

Reklama

Doporučované