Hlavní obsah

Vůdce venezuelské opozice Guaidó vyzval ke generální stávce

Ve Venezuele pokračovaly protesty proti režimu prezidenta Madura.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Napětí ve Venezuele zvýšilo prohlášení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, podle nějž jsou Spojené státy připraveny k vojenskému zásahu v této zemi.

Článek

Venezuela, kde proti sobě stojí prezident Nicolás Maduro a opozice, která ho jako hlavu státu neuznává, má za sebou další den demonstrací a potyček mezi obyvateli země a policií.

Lídr opozice Juan Guaidó vyzval ke generální stávce, která povede ke svržení režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

Ve venezuelských městech se mezitím před ohlášenými masovými demonstracemi svolanými opozicí shromáždily tisíce lidí.

Guaidó promluvil k davu Madurových odpůrců v hlavním městě Caracasu, kde vyzval Venezuelany, aby zůstali v ulicích a formou stávek zahájili sérii protestů, které povedou až ke generální stávce, jež podkope stabilitu Madurova režimu.

Tisíce lidí se mezitím shromáždily na dalších místech metropole. Bezpečnostní složky už použily proti menší skupince demonstrantů v západní části města slzný plyn a gumové náboje.

Na 300 lidí se sešlo i ve druhém největším venezuelském městě Maracaibo, které v poslední době trpí častými výpadky elektřiny a nedostatkem pohonných hmot. Z davu se ozýval pískot, lidé mávali venezuelskými vlajkami a kolem projíždějící auta k tomu troubila.

Guaidó, který užívá podpory Spojených států, Evropy i většiny latinskoamerických zemí, vyzval v úterý armádu a lid ke svržení vlády socialistického režimu prezidenta Madura. Prohlásil také, že má podporu mnoha vojáků, což se ukázalo jako nepřesné, neboť se k němu přidala jen hrstka armádních představitelů. Naprostá většina z nich je nadále loajální režimu.

Současné dění ve Venezuele představuje dosud nejvážnější hrozbu pro Madurovo vládnutí. Ačkoliv se v prezidentově užším kruhu objevují trhliny – v úterý odvolal šéfa tajné služby – z konfliktu může vyjít i posílen, uvedla agentura AP. Guaidóovi se nepodařilo získat podporu armády, která se nepřipojila k jeho úterní výzvě. Není rovněž schopen vyvolat dostatečně masové demonstrace, které by režimem skutečně otřásly.

Napětí v zemi zvýšilo dnešní prohlášení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, podle něhož jsou Spojené státy připraveny k vojenskému zásahu ve Venezuele. Rusko, které v současné krizi stojí pevně na straně venezuelského prezidenta, varovalo, že tento krok bude mít pro USA vážné následky.

Reklama

Doporučované