Hlavní obsah

VW si dal velký cíl. Po dobrých prodejích elektroaut chce dohnat Teslu

Foto: ČTK/DPA/Silas Stein

Nejoblíbenějším elektromobilem Volkswagenu byl loni ID.3. Prodalo se ho 56 500 kusů.

Reklama

Volkswagen chce dosáhnout stejných čísel jako americká Tesla, i když prodá o polovinu elektromobilů méně. Zájem o vozy na elektrický pohon německé automobilky vloni stoupl o 214 procent. V růstu se chystá pokračovat.

Článek

Vloni Volkswagen (VW) prodal 231 600 elektrických vozů. I když to je stále méně než polovina prodejů Tesly, číslo představuje nárůst o 214 procent oproti předchozímu roku. Podle serveru CNN to ukazuje, že německý automobilový průmysl čelí výzvě lídrů na trhu s elektromobily.

„Jsme na dobré cestě k dosažení našeho cíle stát se lídrem na trhu s bateriovými elektrickými vozidly,“ uvedl v úterý Ralf Brandstätter, generální ředitel Volkswagen Passenger Cars.

Nejoblíbenějším autem na elektrický pohon značky VW byl nový ID.3, kterého se vloni prodalo 56 500 kusů. Prodeje e-Golfu představovaly 41 300 kusů, menšího e-upu! pak 22 200 vozů.

Součástí koncernu VW je i luxusní značka Audi. Ta minulý rok prodala 47 300 modelů e-tron SUV a sportback. V Norsku, kde je díky dotacím nákup většiny elektrických vozů levnější než u podobných aut na benzin, byla značka Audi e-tron jedničkou v prodeji. Překonala tak Teslu Model 3. Lidé také koupili 20 000 elektromobilů modelu Taycan u další značky Volkswagenu Porsche.

Zvýšil se také prodej hybridů, které jsou poháněny elektřinou i fosilními palivy. VW v loňském roce prodal 190 500 plug-in hybridů, což je o 175 procent více než v roce 2019. „Rok 2020 byl pro Volkswagen zlomovým a znamenal průlom v oblasti elektromobility,“ dodal Brandstätter.

Pro VW je však velkou výzvou Tesla. Společnost pod vedením Elona Muska dosáhla v roce 2020 svého výrobního cíle 500 000 automobilů. Informovala o tom začátkem ledna. Výroba a dodávky jí oproti předloňsku vzrostly o více než třetinu, což je působivý výsledek vzhledem k dvouměsíčnímu uzavření továrny ve Fremontu v Kalifornii kvůli covidu.

Investoři Teslu odměnili a ta se stala jednou z nejhodnotnějších společností na světě. Tržní hodnota Tesly, která dosahuje 805 miliard dolarů, je více než osmkrát vyšší než u VW. Přesto německá společnost vyrábí zhruba 19krát více vozidel.

VW plánuje do roku 2025 investovat do výroby elektrických vozidel 35 miliard eur. Údaje o prodeji za rok 2020 naznačují, že zákazníci na trend začínají reagovat. Do roku 2030 chce uvést na trh zhruba 70 modelů čistě na elektrický pohon, protože se chystá dohnat Teslu.

K VW se připojují i další německé automobilky. Společnost BMW vloni prodala více než 148 000 plug-in hybridů a 44 530 bateriových elektrických vozidel, což je o 13 procent více než v předchozím roce. Automobilka Daimler Mercedes-Benz prodala přes 160 000 plug-in hybridů a čistě elektrických vozidel.

Reklama

Doporučované