Hlavní obsah

VW zaplatí majitelům škodovek, volkswagenů a audin v Austrálii dvě miliardy za dieselgate

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Německá automobilka Volkswagen se v Austrálii dohodla na urovnání žalob tisíců zákazníků souvisejících s emisním skandálem.

Článek

Celkem automobilka majitelům vozů Volkswagen, Audi a Škoda s naftovým motorem EA189 zaplatí 127 milionů australských dolarů (dvě miliardy Kč), napsala agentura Reuters. Dohodu ještě musí schválit soud.

Každý majitel, který byl součástí žaloby, dostane v rámci urovnání 1400 AUD (22.500 Kč). Automobilka, která také zaplatí náklady na soudní spory, ale nepřiznává vinu. Podle mluvčího Volkswagenu je dohoda významným krokem k úplnému vyřešení žalob v Austrálii.

Volkswagen v roce 2015 připustil, že nelegálně používal software, který zlepšoval výsledky emisních testů dieselových motorů. Právní spory po celém světě už automobilku stály miliardy dolarů. Jen v USA se již Volkswagen dohodl na zaplacení odškodného přes 25 miliard USD (584,2 miliardy Kč).

Volkswagen dodal, že je také blízko dohody o urovnání s australským úřadem pro ochranu spotřebitelů. Ten podal žalobu na automobilku kvůli prodeji vozů s podvodným softwarem v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované