Hlavní obsah

Z pražské díry až do Foreign Policy. Je provokatér Novotný autentický?

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pozor, varování: nic jsme nevypípali, dnešní podcast obsahuje řadu sprostých slov.

Reklama

Článek

Jak je možné, že dopis starosty okrajové části Prahy obsahující vulgarity označí prestižní americký magazín Foreign Policy zabývající se mezinárodními vztahy za dokument týdne?

V loňském roce profesionální provokatér a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný málem vyhlásil válku Rusku, které kritizovalo jeho záměr postavit pomník vlasovcům.

Teď se devětatřicetiletý politik ODS pustil do další světové mocnosti, komunistické Číny. A opět jeho provokace nezůstala jen vtipem pro pobavení domácího publika na sociálních sítích. Novotný opět dokázal zaujmout a zase ho řeší seriózní média i politici.

Jen tedy Číňané se poučili od Rusů a na rozdíl od nich ho nezvou do živého vysílání ve státní televizi, kde by jim znovu vynadal.

Dopis, v němž Pavel Novotný žádá od Číňanů omluvu za vyhrožování předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi kvůli návštěvě Tchaj-wanu, byl dokonce přeložen do několika jazyků.

„To bylo naposledy, co jste si takto otevřeli hubu na Českou republiku! Vy kašpaři drzí, nevycválaní! Koukejte se probrat, nás nebude nikdo takhle vysírat, ať už se to neopakuje,“ píše Novotný.

Političtí reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší s Lucií Stuchlíkovou v aktuálním díle podcastu Vlevo dole probírají, kde se vlastně Novotný vzal, jak ho vnímají v ODS nebo jaké jsou jeho další politické ambice.

„Pavel Novotný podobně jako primátor hlavního města Zdeněk Hřib nebo starosta Prahy 6 Ondřej Kolář se kupodivu neprofilují na komunálních tématech, ale překvapivě na zahraniční politice a chtějí ukázat, že na rozdíl od vlády nebo prezidenta se nebojí Číny a Ruska. Jen na to jde každý z nich trochu jinak, každopádně docela významná část voličů na to evidentně slyší,“ říká Václav Dolejší.

Část občanských demokratů sice nemůže bývalého šéfredaktora bulvárních plátků ani vystát, ale zatím ho přes prsty neklepli a ve straně si ho nechávají.

„Myslím, že nejlépe to vystihuje výrok šéfa ODS Petra Fialy: Novotný je výjimka, kterou si můžeme dovolit. Řeporyjský starosta a jeho extempore normálně v ODS nenajdete, protože je přehnaný a vulgární, ale aspoň oslovuje další voliče. Jde o to, aby neodradil ty stávající,“ míní Lucie Stuchlíková.

Kdo patří do ODS spíš – Pavel Novotný, nebo Jan Zahradil? A co spojuje Novotného a ministra Vojtěcha? Stydí se Václav a Lucie, že jsou rovněž z vesnice? Poslechněte si celý díl Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované