Hlavní obsah

Vybere zálohu, práci nedodělá a zmizí. Vydali jsme se po stopách zedníka

Záhady Josefa Klímy: Vybere zálohu, práci nedodělá a zmizí. Vydali jsme se po stopách jednoho takového řemeslníka.Video: Marcela Sobotková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zmapovali jsme konkrétní příběh z Kutné Hory, kde lidé zaplatili za práci, kterou řemeslník neodvedl. A našli jsme i samotného zedníka: Proč vzal peníze a práci nedokončil?

Článek

Miroslav Sovják si společně se svou ženou plánoval strávit klidný důchod v malém dvojdomku v Kutné Hoře. Když byl dům hotov, zbývalo dodělat už jen venkovní terasy a zahradu. Manželka však náhle zemřela a muž zůstal v novostavbě sám. Když překonal nejhorší období, rozhodl se, že okolí domu dobuduje. Soused odnaproti mu doporučil zedníka ze Slovenska Igora Tarhaniče, který u něj právě dokončoval práci.

„Pracoval tam docela slušně a choval se solidně, tak jsem ho oslovil, jestli by nebyl ochoten tu terasu udělat i u mě,“ popisuje začátek spolupráce s Tarhaničem Miroslav Sovják.

Plácli si, podepsali smlouvu o dílo a pan Sovják vyplatil řemeslníkovi zálohu v plné výši zakázky, tedy 135 tisíc korun.

„Ta práce zpočátku vypadala velice dobře, všechno probíhalo, jak mělo. Jenomže uběhly asi tři týdny a všechno se zastavilo, protože pan Tarhanič začal dojíždět čím dál méně. Sporadicky se objevoval vždycky dvakrát třikrát do týdne, a na moje naléhání říkal, že má nějaké problémy. S rodinou, zdravotní problémy, nemá na benzín, auto se mu pokazilo… Pořád dokola stejné výmluvy, to už mi začalo být trošku podezřelé,“ říká Sovják.

V tu dobu si Tarhaniče vyhlédl i další soused z ulice – Jiří Šnajdr. „Je nesmírně těžké někoho sehnat, je to skoro nadlidský úkol. Když vyhledáte lidi, kteří mají dobré reference, nebo vám je někdo doporučí, mají čas za rok. Nedělám si legraci, mně několik firem, zedníků, řeklo, že přijedou v dubnu, v květnu, v červnu, příští rok. To byl také jeden z důvodů, proč jsem si pana Tarhaniče vybral. Protože sliboval, že nastoupí za 14 dní,“ vzpomíná Jiří Šnajdr.

I on zaplatil Tarhaničovi zálohu v plné výši – necelých 80 tisíc korun. Na rozdíl od souseda Sovjáka, kde Tarhanič alespoň část práce odvedl, tady podle svědectvi Jiřího Šnajdra jen sbalil peníze a už se neukázal. „Samozřejmě je to moje chyba. Ponaučení do budoucna: nikomu nic neplatit dopředu,“ dodává dnes Šnajdr.

Oba naštvaní sousedé se snažili Tarhaniče dohnat a přimět k tomu, aby dostál svým závazkům ze smluv a práci odvedl. Jak říkají: Zpočátku jim sliboval, že práci dodělá, pak ale postupně přestal telefony zvedat a na SMSky nereagoval.

Igor Tarhanič žije v Kladně. Když jsme ho v místě bydliště kontaktovali, tvářil se překvapeně. „Z půlky je to pravda a z půlky ne,“ reagoval na naši žádost o vyjádření. Následně odmítl v rozhovoru pokračovat a zmizel v útrobách domu. Nereagoval ani na naše dotazy, které jsme mu zaslali SMSkou na jeho mobil.

„Samozřejmě ty peníze chybí. Mám rodinu, tři děti. Je to pro mě velká částka, je to cítit. Není to sice nic, co by nás vyloženě poslalo na ulici, ale samozřejmě ta částka nám chybí. Měli jsme tady vymyšlené nějaké další projekty, které se budou muset odložit,“ říká Jiří Šnajdr.

Společně se sousedem Sovjákem se rozhodli obrátit na policii a podat trestní oznámení. Navíc zjevně nemusí být jedinými oběťmi slovenského zedníka. Miroslav Sovják na sociálních sítích vypátral dalšího poškozeného, tentokrát z Náchodska, kterému údajně Tarhanič také zůstal dlužit a vypařil se.

„Mám v rodině právníka, ten se na to díval a říkal: ‚Prosím tě, můžeš ho tahat po soudech, ale od takového člověka prachy nikdy neuvidíš.‘ Ale zase na druhé straně, když si člověk uvědomí, že takový člověk si chodí úplně bezstarostně po zemi, obírá lidi o peníze a využívá velice mistrně situaci, že vás obere o poslední peníze, které máte, a zmizí, tak si říkám, pokud ten stát aspoň trošku má nějaké právo, tak aspoň varovat před takovým člověkem. Aspoň zamezit tomu, aby to dál páchal, tyhlety věci,“ uzavírá Miroslav Sovják.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované